Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija: ljudski mozak
Neuronaučnici su došli do otkrića da naš mozak dok spavamo, radi mnogo više nego što smo mislili. Nova studija ukazuje da  možemo.... prepoznamo i kategorišemo reči dok spavamo.!

"Dokazali smo da je mozak dok spavamo mnogo aktivniji nego što se mislilo", kaže koautorka studije Sid Kuder kognitivni neuronaučnik iz Pariza.

"Daleko smo od padanja u čistilište kada zaspimo jer delovi našeg mozga rutinski procesuiraju šta se dešava oko nas i reaguju na važne stvari."

U svojoj studiji, istraživači su koristili elektroencefalogram (EEG) kako bi snimili aktivnosti mozga 18 muškaraca i žena koji su dovršavali zadatak klasifikacije reči.

Zadatak je podrazumevao slušanje izgovorenih reči a potom pritiskanje dugmeta korišćenjem desne ili leve ruke - životinja (desna ruka) a objekat (leva ruka).


Istraživači su potom stavili svakog od ispitanika u mračnu sobu kako bi završili test kada odlutaju i upadnu u san, a potom su snimili njihove aktivnosti mozga. Kao kada su bili budni, pomalo sablasno, ljudi su klasifikovali tačno reči i dok su spavali. Ista aktivnost mozga dešavala se u budnom i nesvesnom stanju, iako ruka fizički nije pomerana u snu.

jedina razlike je u tome što im je dok su spavali bilo potrebno dva do tri puta duže vremena, da odluče u koju kategoriju spada reč, dok su spavali.

"Pokazali smo da dok spavamo možemo činiti skoro sve - od donošenja odluka do pripremanja reakcije", rekao je Kuder

Te je dodao:
"Ova studija objašnjava neke svakodnevne životne stvari i iskustva kao što je osetljivost na to kada neko poziva naše ime u snu, ili reakcija na poseban zvuk, alarm u poređenju na takođe glasne ali nebitne zvukove"

Studija je objavljena u naučnom časopisu "Journal Current Biology", 11. septembra 2018 godine.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala