Najzanimljiviji sajt Balkana
Waitomo pećina je pećinski sistem na Novom Zelandu,tačnije na severnom delu ostrva Novog Zelanda.Sama reč Waitomo potiče iz maorskog jezika i u prevodu znači, otprilike, "voda koja prolazi kroz rupu"....

Prvi je ovu pećinu 1887 godine istražio lokalni poglavica Tane Tinorau zajedno sa engelskim geometrom Fred Maceom...

Ovaj prekrasni "svetleći"pećinski sistem je star oko 2 miliona godina a danas predstvalja jednu od najvećih turističkih atrakcija Novog Zelanda. Neke od ovih pećina( ima ih više) nisu za turistčke posete pa ih uglavnom posećuju speleolozi i ljubitelji ekstremnih sportova.
Dok druge pećine svetlećih crva su maksimalno turistički eksploatisane.Najpoznatija je "Glowworm Cave" ili "Pećina svetlećih crva"....

Kada uđete u ovu pećinu nakon otprilike 15 minuta hoda kroz nju dolazite do dela jame, gde su "svetleći crvići" i gde morate ući u čamac da bi ste nastavili dalje razgledanje Vaitomo pećine.Ti svetleći crvi su ustvari larve mušice (Arachnocampa Luminosa) koja žive u okolini pećine.Larve su okačene o svod pećine i svetle zahvaljujući svojstvu biolumnisencije,slično svitcima.

Vozeći se u čamcu imate priliku da vidite na hiljade svetlećih crva kako  zrače svojom svetlošću koja se odbija od pećinske vode i ukrašava strop iznad vas stvarajući predivnu prirodnu fenomenalnu sliku koja će vas podsetiti na neko trodimenzionalno nebo leti.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala