Najzanimljiviji sajt BalkanaSlika  mozga starog 2600 godina
Mozak, koji datira iz Gvozdenog doba, star 2.600 godina pronađen je skoro potpuno očuvan 2008. godine u Velikoj Britaniji. Posle dužeg istraživanja naučnika iz Jorka, otkriveno je zašto je mozak uspeo da ostane očuvan tako dugo....

Naučnici sa Univerziteta u Jorku otkrili su da je za očuvanje "Praistorijskog" mozga zaslužno blato,jer u blato ne prodire vazduh. Mozak je pronađen unutar lobanje, sasvim neočekivano, dok ju je arheolog Rejčel Kabit čistila od prljavštine.

"Pogledala sam kroz rupu u lobanji i videla žuti, sunđerati materijal. Nikada ništa slično nisam videla - rekla je Rejčel

Ovako stari mozak vrlo retko može da opstane, jer ga izjedu mikrobi koji se nalaze u zemljištu. Ipak, skeniranjem se utvrdilo da je to zaista ljudski mozak i naučnici su godinama radili na otkrivanju načina na koji je očuvan.

Utvrđeno je da mozak pripada muškarcu starom između 26 i 45 godina, koji je ubijen pre 2600 godina. On je prvo udaren u vrat, a potom obezglavljen malim, oštrim nožem.

Njegova glava je verovatno odmah zakopana u vlažno, glineno zemljište. Za dekompoziciju i trulenje, potrebni su voda, vazduh i podobna temperatura za bakterije.

Ali, pošto je jedna od ovih stavki nedostajala, mozak je ostao očuvan. Jedino što nije odolelo zubu vremena su kosa i zubi ovog čoveka.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala