Najzanimljiviji sajt Balkana
Profesorka Dženifer Kurtis
uz pomoć svojih kolega sa "Georgia Tech" fakulteta napravili su najmanju kopiju Leonardove Mona Lise čija je veličina 30 mikrona!Ako se baš ne snalazite.....


sa mikronima to vam je Mona Lisa veličine trećine debljine vlasi kose!

Ovaj tim naučnika koristila proces takozvane "termohemijske nanolitografije" pomoću mikroskopskog instrumenta pod nazivom AFM (atomic force microscope) koji je u mogućnosti da indukuje hemijske reakcije na površini uz pomoć toplote i na taj način proizvede Mona Lisu veličine od 30 mikrona, što je otprilike jedna trećina debljine jedne vlasi ljudske kose.
 

Korišćenjem ove tehnike, naučnici su stvaranjem hemijskih reakcija na nanoskali kreirali sliku piksel po piksel. Samo promenama temperature na svakoj lokaciji, naučnici su manipulisali novim molekulima koji su se stvarali.

Što je bile veća toplota, to je bila veća lokalna koncentracija, a više toplote je stvaralo svetliju sivu boju, koja se može videti na rukama i licu Mona Lise. Manja toplota je stvarala tamnije senke na njenoj haljini i kosi, dok se molekularno "platno" pravilo pomoću fluorescentne boje. Svaki piksel je bio veličine od 125 nanometara.!
 

Mada ovo deluje samo kao dokaz koncepta, naučnici kažu kako će taj način manipulacije na nanometarskom nivou uveliko pomoći razvoju nanotehnoloških uređaja.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala