Najzanimljiviji sajt Balkana

euro novac brojanje

Finska je postala prva u zemlja u Evropi koja će i nezaposlenima davati minimalni iznos plate, po 560 evra mesečno. To je deo eksperimentalnog ali i zanimljivog socijalnog programa ....

započetog 1. januara radi smanjenja državne birokratije i siromaštva, a za povećanje zapošljavanja.

Oli Kangas iz vladine agencije za socijalna pitanja KELA, izjavio je da će taj program trajati dve godine za oko 2.000 slučajno odabranih gradjana koji su već prijavljeni Zavodu za zapošljavanje.


Oni će primati po 560 evra mesečno, bez ikakvih zahteva kako da ih troše ili da potrošnju prijavljuju, ali će im za toliko biti umanjena njihova druga eventualna socijalna primanja.

Inače. da vas podsetimo da je prosečna plata u privatnom sektoru u Finskoj je oko 3.500 evra.

Kangas je rekao da je cilj eksperimenta da ukloni "nemanje inicijative" medju nezaposlenima, odnosno njihov strah od gubitka svake pomoći ako nadju neki slabo plaćen posao, te će oni koji su izabrani da primaju 560 evra mesečno, taj novac dobijati pošto se zaposle.

"Veoma će biti zanimljivo videti da li će se oni hrabro oprobavati na raznim poslovima, ili će se, kako kažu kritičari, ulenjiti znajući da će dobijati osnovnu platu", rekao je on.

Finski zvaničnik je dodao da bi kasnije taj eksperiment mogao da obuhvati i zaposlene s malim primanjima, kao što su honorarci ili zaposleni sa skraćenim radnim vremenom.

Stopa nezaposlenosti u Finskoj koja ima 5,5 miliona stanovnika, novembra je bila 8,1 odsto, odnosno 213.000 ljudi bez posla, što je isto kao i 2015. godine.

Izvor:Novosti.rsDodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1