Najzanimljiviji sajt Balkana


spaceliner projekat od Londona do Sidneja za 60 minuta

Ovako bi mogla da izgleda budućnost avio prevoza odnosno prevoza putnika u budućnosti ako Projekat "Spaceliner" zaživi. Projekat "Spaceliner"ako sve bude teklo po planu,inaće 20 puta veću brzinu od brzine zvuka i transportovati putnike od Londona do Sidneja za 90 minuta, ....
ovakav futuristički projekat bi mogao da se realizuje do 2030. godine.
 
Aeronautički stručnjaci iz Nemačke su ovaj plan predstavili još  pre par godina tačnije 2007.godine, i oni veruju da bi se mogao ostvariti u roku od nekliko decenija, ukoliko se nađu sredstva u iznosu od 33 milijarde dolara.!
 
Tako bi na primer  putovanje od Evrope do Sjedinjenih Država se u mnogome skratilo i ono bi iznosilo nešto više od 60 minuta.
 
Martin Zipel, rukovodilac projekta “Spejslajner” iz grupe “Space Launcher Systems Analysis” Instituta DLR u Bremenu (Nemačka), izjavio je za "Aviation Week" na Konferenciji Američkog instituta za aerodinamiku i astronautiku svemirskih aviona i hipersoničnih sistema u Glazgovu da su se stekli uslovi da se krene u realizaciju.
 
Dvostepeni sistem za višekratnu upotrebu sastoji se od putničkog orbitera i ekološke raketne pogonske jedinice na tečni vodonik i kiseonik. Za manje od deset minuta, motori ubrzavaju "Spejslajner" do brzine 20 puta veće od brzine zvuka i više. Nakon toga, pogonski stepen se odvaja da bi se putnička jedinica sa visine od 80 kilometara spuštala bez pogona i sletela na odredište

šema nosaca i aviona iz projekta spaceliner
 
Prazan raketni stepen vratio bi se na Zemlju posle lansiranja kako bi ponovo mogao da se koristi. Planirano je da se pošalje avion, koji će se zakačiti za raketni stepen i odvući ga do aerodroma, gde će moći da se spusti.
 
"Spaceliner"-u će biti potrebno oko osam minuta da dostigne visinu od oko 80 kilometara i gornju granicu Zemljine atmosfere pre nego što počne da klizi prema Zemlji hipersoničnom brzinom od 24.000 kilometara na čas.
 
"Pomisao je primamljiva: ukrcate se u Evropi, zavalite se u sedište i već posle 90 minuta ste na drugom kraju sveta i iskrcate se u Australiji”, kažu stručnjaci Instituta DLR.
 
Pre nego što tako nešto bude moguće, neophodno je testirati nove tehnologije i odrediti uslove. Inženjeri “Spejslajnera” nameravaju da koriste tečni kiseonik i vodonik kao raketno gorivo, a u tom slučaju bi jedina otpadna materija bila vodena para. 
 
Nova letelica će verovatno zahtevati izgradnju izolovane lansirne rampe i brižljivo planiranje putanje leta kako prasak ne bi ugrožavao stambena područja.Zipel je uveren da bi flota "Spaceliner"-a mogla da obavlja do 15 letova dnevno.
 
Probni letovi prototipa mogli bi da počnu već 2035, a definitivno puštanje u saobraćaj očekuje se posle 2040.godine

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala