Najzanimljiviji sajt Balkana


odeća koja se sama čisti na suncu

Od australijskih naučnika nam stiže zanimljiva vest. Naučnici sa sa RMIT Univeriteta u Melburnu otkrili su način na koji odeća može sama da se čisti...

Tekstilu odnosno odeći koja se sama čisti a koji su razvili su naučnici u Melburnu, za "deterdžent" potrebno joj je samo - sunce! Tako da u skorijoj budućnosti se verovatno možemo nadati odeći koja se sama čisti.!

Ovaj metod čišćenja je otkriven zahvaljujući jeftinom i efikasnom načinu pravljenja specijalnih nanostruktura, koje mogu da razgrade organske materije pomoću izlaganju svetlosti.

Kada nanostruktura koja je izložena svetlosti, dobije energetski poticaj ona stvara "vruće elektrone." Ovi "vrući elektroni" oslobađaju se praskom energije koja omogućuje nanostrukturi da razgradi organske tvari.


"Prednost tekstila je u tome što on već poseduje 3D strukturu tako da može da apsorbuje veću količinu svetlosti, koja zauzvrat ubrzava proces razgradnje organskih materija" izjjavio je Radžeš Ramanatan.

"Ostalo je još mnogo posla dok ne budemo u stanju da odbacimo stare veš mašine, ali to nije daleko i uskoro ćemo imati kompletnu garderobu koja se sama čisti" objašnjava on.

Sledeći korak je kombinovanje ovih nanostruktua sa samim tektsilom, čime će se postići da odeća bude čista za manje od 30 minuta.Tako da sad neke vrste tekstila već sada mogu na ovaj način da se same očiste za manje od šest minuta!

"Sledeći korak nam je da projekat razvijemo i sa drugim vrstama materijala, pa da se ljudi konačno oproste od fleka i drugih problema s prljavom odećom" dodao je na kraju Ramanatan.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1