Najzanimljiviji sajt Balkanavreme sat
Istraživači,koji rade za Pentagon,objavili su pre neki dan da su uspeli napraviti "vremenski ogrtač" koji skriva dešavanja u vremenu....

Laboratorijski uređaj manipuliše snopom svetlosti na taj  način da se neki događaj u deliću sekunde može učiniti nepostojećim,kako piše u časopisu "Nature".

Prethodni "nevidljivi ogrtači" kojeg su naučnici stvorili sakrivali su objekte od pogleda prelamajući prirodnu svetlost."Naši rezultati predstavljaju značajan napredak koji će dovesti do stvaranja sveobuhvatnog,prostornog i vremenskog ogrtača", kaže vođa tima Moti Fridman sa Kornel univerziteta u Njujorku.

Ovo novo otkriće ili da kažemo izum bazira se na tome da se frekvencije svetlosti kreću frakcionalno različitim brzinama.

Snop zelene svetlosti propušta se kroz vlaknasto-optički kabl i prolazi kroz dvosmerna sočiva koja ga razdvajaju u dve frekvencije - plavu svetlost koja se pomera relativno brzo i crvenu svetlost koja ide sporije.

Ova mala brzinska razlika se zatim pojačava postavljanjem prozirne prepreke pred oba snopa.Time se stvara vremenski razmak između crvenog i plavog snopa dok putuju optičkim vlaknom.

Vremenski razmak je sasvim mali - svega 50 pikosekundi ili 50-milionitih delova od milionitog dela sekunde, ali dovoljno dug da se laserski puls zaustavi na različitoj frekvenciji od svetla koji prolazi kroz sistem.

Ceo proces ide potom obrnuto . Crveni i plavi snop prolaze kroz još jednu prepreku koja ovog puta ubrzava crveni,a usporava plavi.

Dva snopa ponovo prolaze kroz sočiva koja ih ujedinjuju u jedan, jedinstveni zeleni snop.Budući da se odvija izvan snopa fotona, "procep" od 40 pikosekundi je nemoguće detektovati.

Inžinjeri za optiku Robert Bojd i Džimin Ši sa Ročester univerziteta u Njujorku uporedili su eksperiment sa prelazom frekventne saobraćajnice preko železničke pruge.

Kada voz dolazi,automobili se zaustavljaju,što izaziva zastoj u saobraćaju.Kad voz prođe, automobili ubrzavaju da bi sustigli kolonu pred sobom.Za posmatrača,protok automobila čini se sasvim normalnim i ne postoji dokaz da je voz prošao kroz raskrsnicu.

Nakon što su dokazali da je "vremenski ogrtač" moguć, istraživači će pokušati da produže vremenski procep,na mikrosekunde,potom na milisekunde.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala