Najzanimljiviji sajt BalkanaZa ovaj ogrtač da bi se izradio bilo je potrebno 80 ljudi koji su četiri godine naprono sakupljali paukovu svilu.Da bi na kraju dobili  komad tekstila napravljen od paukovih koji je dugačak skoro četiri metra.Ogrtač je jarko zlatne boje,i satkan je od 1,2 miliona paukovih  niti pauka sa Madagaskara..

Ovaj neobični zanimljivi ogrtač biće izložen do 5. juna u londonskom Muzeju Viktorije i Alberta,a inače ga je napravio britanski stručnjak za tekstil Simon Pears uz pomoć dizajnera Nicolasa Godley-a iz SAD-a koji su godinama živeli na Madagaskaru.njih dvojica su hteli da javnosti pokažu jedno gotovo zaboravljeno umeće koje može da bude veoma privlačno za svijet mode.

Posljednji put odevni predmet od paukove svile napravljen i kreiran je za Univerzalnu izložbu u Parizu daleke 1900. godine.i nikad više posle toga.Sigurno se pitate kako se to napravilo od paukove svile ovaj neobični ogrtač ?
Paukovi se skupljaju svakog jutra i vezuju za posebne drvene daščice Radi se sa 24 ženke pauka u isto vreme dok radnici povlače i namotavaju niti iz svake od mnogobrojnih paukovih bradavica.

Zlatna nit napravljena je od 96 ovakvih uvijenih pramenova.Na kraju svakog procesa,pauci se puštaju na slobodu. Proces je izuzetno naporan.23.000 paukova je potrbno da bi se dobilo svega 28 grama niti..

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1