Najzanimljiviji sajt BalkanaIlustracija:Naočare
Poznata optička iluzija „Merilin Ajnštajn“, koju su napravili neurolozi sa Masačusetskog tehnološkog instituta, može se koristiti i za određivanje toga da li su vam potrebne naočare ili ne....

Većina ljudi će na slici videti Alberta Ajnštajna, ali ima i onih kojima vide Merilin Monro umesto poznatog naučnika. Ukoliko ste od onih koji primećuju holivudsku pin-ap devojku potrebno je da posetite oftalmologa. Sa normalne razdaljine, zdrave oči su sposobne da razaznaju fine linije Ajnštajnovog lica, uzrokujući da mozak potpuno zanemari sliku Merilin Monro.
šta vidite na slici Ajnštajna ili Merlin ?


Poznatu optičku iluziju napravili su neurolozi sa Masačusetskog tehnološkog instituta pre nekoliko godina i do sada je služio kao zanimljiv pokazatelj da mozak može lako da se prevari.

Međutim, objašnjavajući proces dobijanja optičke iluzije pokazali su da se za iluziju može koristiti i obična fotografija tako što će se posmatrati sa različite razdaljine. Zavisno od toga koliko ste u stanju da se fokusirate i primetite kontrast, vaše oči će samo primećivati detalje.

 "Izbliza, obično možemo da spazimo fine detalje poput Ajnštajnovih brkova i bora. Ali kada se udaljenost povećava ili ako vam je vid loš i stvara se još zamagljenija slika, vaša sposobnost da razaznajete detalje prestaje" kazali su neurolozi
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala