Najzanimljiviji sajt Balkanakometa
Sonda "File" koja se nedavno po prvi put u istoriji čovečanstva spustila na jedan komet  otkrila je organske molekule na površini komete 67P/Čurjumov-Gerasimenko!....


Ugljenična organska jeinjenja osnov su života na našoj planeti Zemlji, a ona su pronađena na kometi mogla bi da daju dokaze o hemijskim sastojcima koji su na našu planetu doneti u njenoj ranoj istoriji( stvaranja planete Zemlje)Jedinjenja su prikupljena pomoću nemačkog instrumenta dizajniranog da sakuplja uzorke iz atmosfere komete. Druge analize navode na zaključak da je površina komete najvećim delom prekrivena ledom sa tankim slojem prašine.

Doktor Fred Gosman, glavni istražitelj na instrumentu "Kozak" koji je otkrio organska jedinjenja, potvrdio je otkriće za Bi-Bi-Si. Ipak, dodao je da tim Evropske agencije za istraživanje svemira još interpretira podatke.

Za sada nije obelodanjeno koji molekuli su pronađeni niti koliko su složeni.Ipak rezultati navode na zaključak da su komete imale veliku ulogu u prenošenju nekih materija - gradivnih blokova u prvobitnim hemijskim jedinjenjima, koja su omogućila evoluciju života na našoj planeti Zemlji.

Preliminarni rezultati drugog instrumenta, nazvanog "Mupus", pokazuju da površinu komete prekriva 10 do 20 centimetara debeo sloj prašine ispod kog se nalazi izuzetno tvrd sloj leda. Takođe je registrovao temperaturu od minus 153 stepeni Celzijusa.

Nakon sletanja sonde, naučnici su morali brzo da rade i sprovode ključne testove pre nego što su se baterije ispraznile. Jedan od najbitnijih testova bilo je uzimanje dubinskog uzorka i njegovo analiziranje u rerni instrumenta „Kozak“.

Nažalost, prema poslednjim informacijama uzorak nije dospeo u "rernu".
„Uzorak nije dospeo u Kozak. Ali znamo zasigurno da je bušilica probila sloj zemlje koliko je mogla i da se vratila. Jedino što uzorak iz nje nije dospeo u rernu“, izjavio je Mark Mekofrin, stariji naučni savetnik iz ESA.

Naučnici iz Evropske svemirske agencije se nadaju da će sonda, kada se bude probližavala Suncu, uspeti da napuni baterije, obavi sve testove do kraja i da informacije prosledi na Zemlju.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1