Najzanimljiviji sajt Balkanacrvene banane
Da li ste ikada čuli za crvene banane.? Verovatno, većina vas nije.E..pa da znate, osim žutih banana za koje svi dobro znamo postoje i crvene banane! Pravo ime ovih banana je Crvena Daka Banana (engl. Red Dacca Banana )...


Crvene banane rastu u Aziji i Južnoj Americi, a dobro su poznate u Australiji dosta su manje od žutih banana. Takođe dosta su mekše i slađe od banana na koje smo navikli a ukus crvenih banan podseća na malinu.

Najviše se jedu i omi ljene su u Centralnoj Americi, gde se i najviše izvoze. Banana naraste u visinu prosečno oko 7 m. Većina sorti su višegodišnje biljke. Crvena banana je još slađa, pa je idealna za torte kao i za voćne salate.

Beru se dok su još zelene, a dozrevaju u posebnim prostorijama, pa čak i u toku transporta. Sazrevanje se može ubrzati stavljanjem banana u papirne kese. Inače kao i žute banane i crvene su omiljeno voće širom sveta.

Banane su dobar izvor B6 vitamina, kao i rastvorljivih vlakana. Manje zrele banane sadrže više skroba, a manje šećera, a zrelije obrnuto. Crvene banane sadrže i određene količine kalijuma, mangana i dosta C vitamina.Dosta su kalorične i daju istu količinu kalorija kao krompir.

Negde za bananu kažu da je lek zato što redovna potrošnja banana koristi pravilnom varenju hrane. Redovnom upotrebom se smanjuje rizik od raka debelog creva, dojke i bubrega. Neki ljudi koriste unutrašnji deo kore od banane za poliranje zuba jer postaju belji i sjajniji.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala