Najzanimljiviji sajt Balkana
Ilustracija:Mozak ljudski

Jedan neimenovani 44-godišnji čovek iz Francuske, koji je živeo normalnim životom nije imao pojma da mu nedostaje više od pola mozga!...

Do ovog bizarnog ali i neverovatnog otkrića došao je sasvim slučajno, tek kad je došao bolnicu na pregled zbog slabosti u nogama.
 
Kako se kaže u članku objavljenom u magazinu "New Scientist", bizaran slučaj je otkriven pre par godina tačnije  u julu 2007.godine, a neurolog koji ga je pregledao utvrdio je da mu nedostaje između 50 i 75 odsto mozga.!
 
Osim ispodprosečne inteligencije (IQ 75), čovek nije osećao nikakve posledice, a čak je imao suprugu i dvoje dece.
 
Lekari smatraju da je do ovog ekstremnog smanjenja moždane mase došlo zbog hidrocefalusa u detinjstvu – poremećaja koji izaziva nakupljanje cerebrospinalne tečnosti u mozgu. Tada su mu lekari drenirali višak tečnosti, ali je tečnost ponovo počela da se nakuplja u njegovoj 14. godini.
 
Ovog puta niko nije primećivao da nešto s njim nije u redu i tečnost je potiskivala njegov mozak sve do samih ivica lobanje.
 
Neurolozi ne mogu da objasne kako je uspeo da zadrži sve funkcije, poput kontrole pokreta, jezika, vida, emocija i u studiji je zaključeno da je reč o ekstremnom primeru prilagodljivosti glavnog organa nervnog sistema.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala