Najzanimljiviji sajt Balkana

ubacivanje zananja u mozak

Naučnici veruju da je čovečanstvo na korak od procesa "punjenja našeg mozga znanjem" i da će to postati jednostavan način kao u naučno-fantastičnom filmu "Matrix".... Oni su razvili simulator koji za kratko vreme puni ljudski mozak novim informacijama i uči ga novim veštinama.

Takođe oni su uvereni su da su to prvi koraci u njihovom nastojanju da razviju napredni softver koji će pretvoriti stvarnost u sistem neodložnog sticanja znanja.

Neo, protagonista filma "Matrix", ovladava kung-fu veštinom samo nekoliko sekundi nakon što su mu informacije o ovoj borilačkoj veštini upload-ovane (ubačene) u mozak, a kalifornijska kompanija "HRL Laboratories" tvrdi da je otkrila kako se znanje može proširiti na sličan način kao u holivudskom filmu, ali, u znatno manjim okvirima za sada!Stručnjaci kompanije kompanija "HRL Laboratories" analizirali su električne signale u mozgu obučenog pilota, a zatim su te podatke ubacili u subjekte koji su tek učili da upravljaju avionom u simulatoru.

Studija, objavljena u časopisu "Frontiers in Human Neuroscience", pokazala je da su subjekti kojima je mozak simulisan putem elektroda na glavi bili uspešniji u pilotiranju i da su za 33 odsto bolje savladali zadatak od placebo grupe.

"Naš sistem je jedan od prvih te vrste. Reč je o sistemu za stimulaciju mozga", objasnio je dr Metju Filips. "Zvuči kao naučna fantastika, ali postoji velika naučna osnova za razvoj našeg sistema.”

U konkretnom slučaju, naučnici su se koncentrisali na zadatak upravljanja letelicom, koji zahteva sinergiju kognitivnih i motoričkih potencijala.

"Kada nešto učite, vaš mozak se fizički menja. Veze se uspostavljaju i učvršćuju u procesu koji nazivamo neuroplasticitetom. Ispostavilo se da su određene funkcije mozga, kao što su govor i pamćenje, smeštene u specifičnim delovima mozga, veličine vašeg malog prsta."

Dr Metjuz je uveren da bismo stimulaciju mozga mogli da koristimo prilikom učenja vožnje, pripreme za ispite i učenja jezika.

"Naš sistem je usmeren na promene koje se događaju u određenim moždanim regijama dok učimo", kaže ovaj stručnjak i ukazuje na činjenicu da taj sistem zapravo postoji od davnih vremena. Još su stari Egipćani pre 4.000 godina koristili električne ribe za stimulaciju i ublažavanje bola.

Naučno istraživanje ovih metoda započelo je, međutim, u prvim godinama 21. veka, a rad današnjih naučnika zasnovan je na tim istraživanjima. Oni nastoje da personalizuju stimulaciju na najefikasniji mogući način.

"Kada obavljamo određeni zadatak, vaš mozak se veoma razlikuje od mog mozga", objašnjava stručnjak.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1