Najzanimljiviji sajt Balkana


Desilo se novo otkriće i to u našem Sunčevom sistemu !U Neptunovoj orbiti  oktirven je mali mesec ovo su saopštili su danas astronomi.!minijaturni Mesec,astronomi su ga nazvali trenutno S/2004 N1,.....
a otkrio ga je 1. jula Mark Šovalter sa Instituta SETI u Mountain wiev-u,Kalifornija,ali tek je danas ova vest "ugledala svetlost dana" odnosno objavila američka svemirska agencija NASA.

Novootkriveni satelit postao je 14. poznati mesec koji kruži oko osme, najudaljenije planete od Sunca.Širok je manje od 20 kilometara, a kruži na udaljenosti od 105.000 kilometara od Neptuna, između orbita meseca Larisa i Proteus.

S/2004 N1 kruži oko Neptuna svaka 23 sata. Mesec je toliko malen i mutan da ga nije primetila ni letelica NASA-e “Vojadžer 2”, kada je 1989. proučavala Neptun i njegove satelite i prstenove.Kako navode iz NASA, S/2004 N1 je oko 100 miliona puta slabije svetlosti od najslabije zvezde koja se može videti golim okom.

Šovalter ga je opazio kao bledu, belu tačkicu,dok je posmatrao prstenove Neptuna.Kada je shvatio šta je otkrio,Šovalter je locirao istu belu tačkicu na “Hablovim” slikama iz perioda od 2004. do 2009. godine, na osnovu čega je uspeo da odredi mesečevu orbitu.Gasni džin Neptun ima 17 puta veću masu od Zemlje,a od Sunca je udaljen 30 puta više od naše planete.
izvor.blic.rs
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala