Najzanimljiviji sajt Balkana
Ako smo dobro brojali ovo je 1000 naslov na sajtu zanimljivosti dana mali jubilej..Naučnici Univerziteta iz Hjustona i Nacionalnog centra za lasersko mapiranje iz vazduha (NCALM) nadletali su region Moskitija udaljenom regionu Hondurasa u malom avionu,gde su uspeli da....

naprave detaljnu mapu za koju za koju predpostavljaju da je nestali centralnoamerički Eldorado odnosno "zlatni grad".

Oni su iz aviona ispaljivali milijarde laserskih zraka na zemlju da bi napravili trodimenzionalnu digitalnu mapu topologije ovog dela Hondurasa pod džunglom.Analizimo prikupljenih podataka,otkrili su promene na tlu koje su delo ljudskih ruku i za koje veruju da su ostaci lokaliteta Sjudad Blanka (Beli grad), zaboravljenog gradskog trga s piramidama koji je progutala džungla.

Po legendi kažu da je “Beli grad” bogat zlatom, zbog čega je bio meta mnogih istraživača i lovaca na blago otkako ga je konkistador Ernando Kortes prvi put spomenuo u pismu koje je 1526. poslao španskom kralju Karlu V.

Inspirisan ovom legendom, snimatelj Stiven Elkins potražio je podršku privatnih investitora koji bi bili spremni da finansiraju rad njegovog tima, odnosno korišćenje njihove tehnologije mapiranja za izradu mape šumovitih predela Moskitije.Tim je napravio više od četiri milijarde snimaka tokom projekta koji je trajao nedelju dana. Poput hajtek verzije sonara, svetlosni zraci pogađaju tlo i vraćaju se do letelice, omogućavajući naučnicima da naprave trodimenzionalnu digitalnu mapu topologije okruženja.

Podaci su stigli do Bila Kartera, inženjera sa Univerzuiteta u Hjustonu, koji radi zajedno sa NCLAM. On je u džungli otkrio naznake nečega što liči na strukture napravljene ljudskom rukom.

- Ja sam trenutno jedina osoba na svetu koja zna da postoje te ruševine - rekao je Karter, opisujući kako se osećao kada je video ravne linije i uglove na trodimenzionalnoj mapi.Ukoliko se potvrdi da je ovaj grad zaista postojao, otkriće "Belog grada" moći će da se uporedi sa otkrićem poznatih zaboravljenih lokaliteta poput Maču Pikčua, koji je zapadnom svetu 1911. predstavio američki istoričar Hajram Bingam.
izvor.blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala