Najzanimljiviji sajt Balkana


nuklearan raketa
Bez panike...Odmah da vam kažemo nije tajni kod koji se koristi u današnje vreme u Američkoj vojsci.Nego je ovaj tajni kod bio u upotrebi od (davne) 1962. do 1977. godine.Američki kod tajni kod za lansiranje američkih nuklearnih raketa bio je zastrašujuće jednostavan.....


Da bi pokrenuli razarajuće oružje jednu nuklearnu bombu tj raketu, bilo je potrebno da Američki vojnici  jednostavno ukucaju šifru "00000000".


Kako prenosi sajt "Today I Found Out", šifru je odredilo Američko ratno vazduhoplovstvo tokom Hladnog rata, kako bi u hitnim slučajevima moglo što brže da se reaguje na potencijalnu opasnost

Amerikanci su se plašili da bi tokom borbe mogle da se prekinu linije glavnih centara komunikacije i da vojnici ne bi imali načina da saznaju tajnu šifru za lansiranje raketa. Zbog toga su odlučili da ostave osam nula.

"U pravilniku piše da bismo u slučaju opasnosti morali dvaput da proverimo da li je na brojčaniku slučajno otkucana bilo koja cifra osim nule" seća se Brus Bler, koji je nekada bio član jedinice za lansiranje nuklearnih raketa.

Ipak Američko ratno vazduhoplovstvo 1977 .godine je odlučilo da promeni  tajnu šifru to jeste tajni kod za lansiranje nuklearnih bojevih glava ( raketa)

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1