Najzanimljiviji sajt Balkana

mega planina
Na oko 2.600 kilometara južno od Havaja, naučnici su otkrili ogromnu podvodnu planinu, čiji vrh se uzdiže 1.100 metara iznad morskog dna! Ekspertski tim zaslužan za otkriće podvodne mega planine...

predvodio je Džejms Gardner, naučnik Univerziteta u New Hampshire-u


Glavni zadatak naučnika bio je da mapiraju spoljne ivice američkog epikontinentalnog pojasa, tj. deo morskog dna najudaljenijeg od obale koji SAD ima pravo da eksploatiše.Ispitivan je najmanje poznat pojas centralnog dela Pacifika koji se nalazi oko 300 kilometara južno od nenaseljenog ostrva Džarvis.

"Planine su veoma česte po morima i okeanima, ali mi ne znamo za njih jer za mnoga mesta nisu napravljene mape" naglasio je u saopštenju Gardner početkom septembra.

Budući da postoje satelitski snimci niske rezolucije za gotovo čitavu planetu, mnoge podvodne planine, čak i ovako velike, nisu otkrivene. Međutim, misije u kojima se koriste napredni sonari otkrivaju razne lepote reljefa ispod površine vode.
mega planina
Još nije poznato da li čovek može da ima neke koristi od podvodne mega planine koja se nalazi u oblasti na 5.100 metara dubine. Čak i njen vrh nalazi se na više od četiri kilometra dubine.

"Najverovatnije je stara oko 100 miliona godina i možda će nam iz nje nešto trebati za 100 godina“, rekao je Gardner.

Planine na morskom i okeanskom dnu rezultat su vulkanskih aktivnosti.Dok Mont Everest, sa 8.850 metara, drži rekord u visini na kopnu, najviša planina na planeti, ipak, je delimično podvodni uspavani vulkan visine 10.200 metara, Mauna Kea, koji iznad površine vode "viri samo" 4.000 metara.
 
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1