Najzanimljiviji sajt Balkanasvemirski bermudski trougao
Evropski naučnici su otkrili misterioznu zonu radijacije koja se nalazi nekoliko stotina kilometara iznad obale Brazila. Službeni naziv ove radijacijske anomaije je "Južnoatlantska anomalija", .....

to je tačka u kojoj se Van Allenovi pojasevi zračenja, energetski nabijene čestice koje okružuju Zemlju, nalaze najbliže površini planete Zemlje.

Ujedno je i jedno od najopasnijih područja radijacije koje je ikada otkriveno, a još ga zovu "bermudski trougao svemira" kako prenosi britanski Daily Mail.

Jedan od naučnika koje je bio u timu koji je otkrio ovu anomaliju je Riccardo Campana sa astrofizičkog instituta iz Bologne. Sa svojim je kolegama analizirao podatke o radijaciji u tom području uz pomoć snimaka satelita BeppoSAX, koji je bio aktivan od 1996 do 2003. godine.

Otkrio je kako se upravo u donjem sloju "Južnoatlantske anomalije" javlja znatno niža radijacija nego u višem sloju te kako se ta anomalija kreće prema zapadu.

Trenutno se radi teleskop koji bi omogućio naučnicima da osmotre niži deo opasnijeg dela zone, deo koji još uvek nije istražen u celosti, a pretpostavlja se kako je prolazak kroz to područje razlog i zbog kojeg su podbacili prvi Globstarovi sateliti.

Ta  zona otkrivena 50-tih godina prošlog veka, a već su je tada naučnici su je smatrali opasnom.Bili su poznati slučajevi astronauta koji su se žalili kako se njihova prenosni računari, kada prolaze tim područjem,jednostavno im se sistem sruši sada su izgleda dobili objašnjenje.

Na Međunarodnoj svemirskoj stanici je ugrađena dodatna zaštita kako bi se bolje nosila s sa ovim problemom. A upravo su se nad Južnoatlantskom anomalijom događale te "čudne" stvari, gasila su se svetla u letelicama, gasilli su se računari ili je zatajivala mreža satelita koji kruže oko Zemlje

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala