Najzanimljiviji sajt Balkana


otkrivena nova vrsta ajkula nindža fenjer ajkula

Koliko god biolozi istraživali dubine okeana, one ostaju neotkrivene i još uvek su misterija za čovečanstvo. Upravo ova zanimljiva vest o ajkulama to potvrđuje.Ajkule koje sijaju u mraku, koje su prvi put viđene početkom godine na obalama Centralne Amerike....

Ime za novu otkrivenu vrstu "ajkule koja sija u mraku" smislio je mladi rođak jednog od naučnika, odlučivši sa još nekoliko drugova da bi najbolje ime bilo "Ninja lanternshark" ili u prevodu "nindža fenjer-ajkula".

Ovo je glavni razlog što je novoj vrsti ajkula pripalo takvo ime, pored toga što, navodno, neverovatno podseća na japanske nindže.

Naziv je smislila grupica dece između osam i 14 godina. Viki Vaskez, koautorka istraživanja, pitala ih je da smisle dobar naziv za novu vrstu. Posle kratkog konsultovanja, jedinstveno ime je smišljeno, i, kako navode američki mediji, ono savršeno opisuje ajkuline boje – "ninđa fenjer ajkula".


Naučnici su bili iznenađeni ajkulinim misterioznim izgledom. Tamne je boje, koja je u velikom kontrastu sa fluorescentnim očima i ustima.

nova vrsta ajkule  nindza fenjer ajkula

                                                             (kliknite za uvećanje)
Tokom dugog perioda naučnici su debatovali oko pitanja da li su fluorescentni delovi tela prednost ili mana. Nakon raznih analiza, došli su do zaključka da sjaj u mraku pomaže ajkuli jer joj svetlost, zapravo, krije senku.

Nindža ajkula koristi fotopore u koži koje proizvode bledi sjaj. Zajedno sa svojom tamnom kožom, sjaj pomaže da ajkula deluje nevidljivo za male ribe i škampe koje jede, kao i za veće grabljivice.

Naučnici planiraju dalja istraživanja kako bi došli do još informacija o vrsti ajkule koja se naučno zove Etmopterus benchleyi. Živi na dubini od oko 1.000 metara u Tihom okeanu.

I dalje se sa sigurnošću ne zna koliko zapravo može da naraste. Jedini primerak ženke bio je dugačak samo 50 centimetara. Sledeći cilj naučnika je da pronađu mužjaka, jer nisu imali ni jednog u aktuelnim istraživanjima.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1