Najzanimljiviji sajt Balkana

Mola tecta riba
Naučnici su otkrili novu vrstu džinovske ribe, koja je dobila ime Mola tecta. Riba je otkrivena nakon četri godine potrage od strane australijskih studenata,....

čije je ranije istraživanje pokazalo mogućnost postojanja ranije neotkrivene vrste iz roda bucnja piše britanski Daily Mail.

Marijen Niegard, doktor Merdok univerziteta u Pertu, otkrila je novu vrstu dok je istraživala genetiku bucnja u indo-pacifičkim vodama.

Svoje istraživanje započela je nakon što je uočila genetske razlike kod više od 150 uzoraka bucnja

Analize su pokazivale da postoje četiri vrste bucnja, dok su samo tri bile poznate - Masturus lanceolatus, Mola mola i Mola ramsai.

"Bucnji su ogromne, usamljene i skrivene ribe, pa je jako teško doći do njih. Nisu retke, ali žive u delovima okeana do kojih ljudi uglavnom ne idu. Rone do nekoliko stotina metara dubine, gde se hrane, a onda se opet približavaju površini, da bi uživale u suncu" kaže Niegard.

Inače, Mola mola ili obični bucanj, najteža je košljoriba na svetu. Najveći primerci dostižu dimenzije od četiri metra (vertikalno) s tri metra (horizontalno) i težinu od gotovo 2.300 kilograma.!

Njima nikada ne izrasta leđno peraje. Nijegardin rad objavljen je u časopisu "Zoological Journal of the Linnean Society"
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala