Najzanimljiviji sajt BalkanaKepler22b
Iz NASA-e su saopštili i potvrdili da je teleskop "Kepler“ uočio postojanje planete na kojoj je moguć život a da je van našeg sunčevog sistema...

Predpostavlja se da na ovoj novootkrivenoj planeti postoje uslovi za život i da na njenoj površini postoji voda  i da je temperatura oko 22 stepena.

Planeta Kepler-22b,se vrti oko svog sunca,astronomi su je uočili još 2009 .godine i  prva je za koju je NASA tvrdi da se nalazi u tzv. "zoni pogodnoj za život".

Kepler-22b je nešto manja i hladnija od zemlje,ima orbitu na pravilnoj razdaljini od svoje zvezde zbog čega se pretpostavljaju iz NASA-e da na njoj može biti vode i da ima uslova za život.

Planeta je udaljena od Zemlje oko 600 svetlosnih godina .Nova otkrivena planeta Kepler-22b je 2,4 puta veći od Zemlje i prelazi orbitu za 290 dana.Astronomi samo ne ne znaju da li je ova planeta pretežno stenovita,gasovita ili tečna.
Kepler22b planete
Teleskop je otkrio još 1.000 potencijalnih planeta i predstavlja prvu misiju NASA-e u potrazi za planetama koji su slične zemlji.

Teleskop Kepler pronalazi kandidate mereći promene u svetlosti više od 150.000 zvezda kada potencijalne planete prolaze ispred zvezda.Potrebno je makar tri ovakva prolaska da bi se nešto potvrdilo kao planeta u "nastanjivoj zoni".

Novootkrivena planeta Kepler-22b je treća egzoplaneta za koju su astronomi potvrdili da ispunjava uslove za život.

Ostale dve planete pogodne za život su Gliese 581d i HD 85512d za koju astronomi ustanovili da se nalazi u zoni pogodnoj za život.
izvor:rts

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala