Najzanimljiviji sajt BalkanaUmetnički prikaz Planete Ros 128 b na kojoj možda ima života
Astronomi sa Univerziteta u Grenoblu otkrili su novu planetu "Ros 128 b", koja je po veličini i ostalim karakteristikama slična našoj planeti Zemlji ....

Novootkrivena planeta "Ros 128 b" nalazi se u "Zoni Zlatokose", odnosno, ni predaleko ni preblizu svojoj zvezdi, tako da na njoj može da postoji tečna voda i možda neki bolik života.!


Otkriće do kog je došao tim HARPS stanice La Sila opservatorije u Čileu objavljeno je u časopisu "Astronomy and Astrophysics".

Ovo su dobre vesti, naročito ako imamo u vidu da će nam to biti najbliža planeta iz bilo kog susednog sistema i to za "samo" 79.000 godina.

Ovo je sada planeta koja je za sada druga najbliža Sunčevom sistemu, udaljena je "svega" 11 svetlosnih godina.

"Ros 128b" obiđe krug oko svog "crvenog patuljka" jednom na svakih 9,9 dana, jer mu je dvadeset puta bliža nego Zemlja Suncu. Međutim, njena zvezda je mnogo hladnija. Procenjuje se da je temperatura na planeti Ros 128 b između -60 i 20 stepeni Celzijusovih."

U takvim uslovima moguće je postojanje vode u tečnom obliku, koja je uslov za(možda ) neki oblik život kakav mi poznajemo.


Sledeći korak biće da se vidi da li u atmosferi planete ima tragova vode, kiseonika ili metana.

"Uprkos tome što se nalazi blizu svoje zvezde, Ros 128b2 prima samo 1,38 puta veće zračenje svoje zvezde u odnosu na Zemlju", kažu iz Evropske južne opservatorije.

Jedna strana je trajno okrenuta toploti zvezde, dok je druga u večnom mraku i to je jedan od razloga zbog kog astronomi nisu sigurni da li bi takva planeta bila nastanjiva. temperature tla slične su onima na Zemlji.

Do sada je otkriveno nekoliko hiljada egzoplaneta, ali se smatra da je samo oko 50 potencijalno nastanjivo i veoma sličnoj našoj planeti Zemlji.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1