Najzanimljiviji sajt Balkana
Još jedna planeta se pridružila grupi planeta koje su naeljive poput Zemlje tako je na listi PHL-a dodata planeta Gliz 163c pored Kepler-22b,Gliz 667Cc,Hd85512b Novootkrivena “super Zemlja”,Gliz 163c je pretendent...

među potencijano nastanjivim planetama, objavili su naučnici.Gliz 163c nalazi se na ivici nastanjive zone oko svoje zvezde, taman na pravoj udaljenosti na kojoj bi mogla ta postoji tečna voda.

Ksavijer Bonfils,sa Univerziteta Grenobl, i njegov tim astronoma proučili su skoro 400 crvenih patuljaka.Gliz 163c jedna je od dve vanzemaljske planete koje orbitiraju oko zvezde Gliese 163c,u sazvežđu Zlatne ribe,udaljena od Zemlje oko 50 svetlosnih godina.Naučnici smatraju da je i treći objekat koji kruži oko Gliza 163 planeta,ali to još ne može da bude potvrđeno.

Gliz 163c ima sedam puta veću masu od Zemlje, a naučnici kažu da je u pitanju ili stenovita planeta ili relativno mali gasni džin.
 - Nismo sigurni da li je u pitanju većinski kopnena planeta. Planete takve mase mogu biti kopneni ili okeanski svetovi, ili slične Neptunu – istakao je Bonfils.


Glizu 163c treba 26 dana da napravi krug oko svoje zvezde, koja je značajno slabije svetlosti od našeg Sunca.Druga planeta, Gliz 163b, ima orbitalni period od svega devet dana,dok treća,još nepotvrđena,kruži na većoj udaljenosti oko zvezde.Bonfils kaže da postoji dva odsto šanse da  Gliese 163c prođe između svoje zvezde i Sunca iz perspektive Zemlje.To bi omogućilo naučnicima da posmatraju udaljeni svet u tranzitu preko svoje zvezde.

Abel Mendez iz Laboratorije za proučavanje nastanjivosti planeta (PHL), Univerziteta Portoriko,kaže da je jedan scenario da Gliz 163c ima okean i atmosferu 10 puta gušću od zemaljske.Nebo je možda ružičasto i prekriveno oblacima.Procenjeno je da je njen poluprečnik veći od Zemljinog između 1,8 i 2,4 puta, zavisno da li je uglavnom sastavljena od vode ili stena.Gliz 163c prima 40 odsto više svetlosti od svoje zvezde,što znači da je ovaj svet topliji od Zemlje.

Naučnici ukazuju da, ako pretpostavimo da je ova “super Zemlja” toplije atmosfere, temperatura na površini mogla bi da iznosi oko 60 stepeni Celzijusa.To je previše vrelo za ljude, kompleksne biljke i životinje, ali bi neki mikrobi mogli da prođu. Takođe je moguće da je ova planeta previše vrela čak i za njih,ističu naučnici.
izvor:blic.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala