Najzanimljiviji sajt Balkana


kameleon
Kameleoni su dugo naučnike kao i ljude fascinirali svojom sposobnošću da menjaju boju kože kako bi privukli ženku, zastrašili suparnika ili prevarili grabljivicu.Naučnici su kako oni tvrde otkrili mehanizam pomoću kojeg se obavlja ovaj čudni proces transformacije...

Takođe, naučnici su su bili zatečeni rezultatima istraživanja.Oni su ustanovili da se promena boje ne odvija na nivou pigmenata, već nanokristala koji se nalaze u koži kameleona.

"Bili smo zaista iznenađeni!. Bili smo uvereni da kameleon menja boju uz pomoć pigmenata. Ali, pravi mehanizam je sasvim drugačiji i zahteva fizički proces" izjavio je  Mišel Milinković, biolog sa Univerziteta u Ženevi.

Promena boje kože je isključiva osobina mužjaka.Panterski kameleon, koji je korišćen u ovoj studiji, može da za nekoliko sekundi promeni boju kože od zelene do žute ili naradžaste, a da plave delove tela pretvori u bele.

Kod većine životinja ovakva transformacija je rezultat koncentracije ili disperzije pigmenta melanina unutar ćelija pod nazivom melanofore. Time se zapravo menja intenzitet, ali ne i sama boja. Dugo se ovim procesom objašnjavala i kameleonova sposobnost alternacije boja. Ali izgleda da ova teorija bila pogrešna.

Analiza kože kameleona pokazala je da na promenu boje utiču fotonični kristali koji se nalaze u sloju ćelija pod nazivom iridofore, koje su smeštene tačno ispod pigmentskih ćelija. Iridofore su svojstvene i drugim reptilima i vodozemcima, poput žaba. One im daju zelenu i plavu boju koja se retko može naći kod drugih kičmenjaka.

Kod kameleona,ovi nanokristali mogu da se pomeraju kako bi promenili način na koji se svetlost odbija, navode naučnici u studiji objavljenoj u časopisu Nature Communications.

"Kada je kameleon miran, kristali su organizovani u gustu mrežu i reflektuju talasnu dužinu plavog spektra. Ali kada se uzbudi, mreža nanokristala se opušta i tada oni reflektuju i druge boje poput žute i crvene" rekli su naučnici

Radi proučavanja ovog fenomena, naučnici su koristili uzorke kameleonove kože pre i nakom uzbuđenja, u kombinaciji sa optičkom mikroskopijom i videografijom visoke rezolucije.Oni su otkrili da kameleoni imaju još jedan, dublji sloj iridofora koji sadrže "veće i raštrkanije" kristale koji reflektuju talasnu dužinu crvene svetlosti, te zapravo obezbeđuju odličnu zaštitu protiv toplote.

Organizacija iridofora u dva sloja predstavlja evolutivnu novinu. Ona omogućava kameleonu da napusti efikasnu kamuflažu i preobrazi se u spektakularnu životinju, a da istovremeno uživa u termičkoj zaštiti.

Ostali reptili poseduju samo jedan tip iridofora koje ne mogu koristiti za promenu boje, napominju naučnici čiji je sledeći cilj da "provale" mehanizam pomoću kojeg kameleon pomera nanokristale.
izvor:blic.rs


Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1