Najzanimljiviji sajt Balkana


Izgleda da postoji sasvim mala skoro nikakva  verovatnoća da dođe do smaka  sveta ove 2012. godine.Najstariji majanski kalendar na svetu pronađen je nedavno u maloj sobi, u majanskim ruševinama GvatemaleOvo otkriće najstarijeg kalendara maja je objavljeno u časopisu "Science" (Nauka)....

Najstariji majanski kalendar na svetu koji je pronađen nedavno u majanskim ruševinama u Gvatemali .U ruševinama Ksultuna (Xultun) na zidovima jedne male neprimećene tokom godina sobe, arheolozi su pronašli 1.200 godina stare astronomske podatke kao i kalendar koji su pisali kraljevski pisari u pokušaju da pronađu „harmoniju između nebeskih događaja i svetih rituala".
U ovom kalendaru se uopšte ne pominje smak sveta 2012,kako su saopštili su arheolozi.

Hijeroglifi na zidovima datiraju iz devetog veka, što ih čini stotinama godina mlađim od do sada poznatih kalendara u Majanskim kodeksima koji su iz perioda između 1300. i 1521. godine.

Neki predstavljaju solarni kalendar, drugi ciklus Venere od 584 dana i ciklus Meseca od 780 dana, kaže vođa tima, arheolog William Saturno sa Univerziteta "Boston".Stručnjaci upozoravaju da nema nikakvih naznaka u kalendaru da će do kraja sveta doći, odnosno kalkulacije pronađene u sobici navode na zaključak da će svet postojati i posle 2012. godine.

"Prvi put možemo da vidimo šta su na zidovima, kao na tabli, pisali pisari čiji je posao bio da budu zvanični arhivari majanskog društva. Drevne Maje predvidele su da će svet preživeti i da će 7.000 godina od danas stvari biti iste", rekao je Saturno.

"Zašto bi pisali ove silne brojke,ako su znali da će svet nestati krajem 2012 godine", pita se stručnjak za majansku astronomiju Entoni Aveni sa Univerziteta "Hamilton" u Njujorku."Sve što se završava 2012. godine je jedan od ciklusa kalendara",dado je Aveni.


Soba je deo većeg kompleksa majanskih ruševina u kišnim šumama Ksultuna na severoistoku Gvatemale.Na zidovima se nalaze i portreti kralja koji sedi i drugih figura, ali je očigledno da one nisu povezane sa astronomskim računanjima, tvrde naučnici.

Arheolozi kažu da su crteži po zidovima među prvim primerima majanske umetnosti u enterijeru.Na jednom od zidova nalazi se kalendar sa mesečevim menama, koji pokriva period od oko 13 godina.Istraživači smatraju da je kalendar korišćen kako bi se imalo u vidu koje božanstvo u određenom trenutku „nadgleda" mesec.

Aveni objašnjava da je kalendar omogućavao pisarima da predvide kada će biti pun mesec godinama unapred.Takvi kalendari bili su srce majanske astrologije i rituala i korišćeni su za savetovanje kraljeva o odlasku u rat ili žetvi.

"Ovde vidite astronomiju koju pokreće religija", rekao je Aveni.Na susednim zidovima nalaze se brojevi koji označavaju četiri prolaska vremena.Za sada nije jasno šta bi oni trebalo da predstavljaju budući da su pisari koristili zidove kao tablu, na kojoj su beležili najčešće korišćene formule ili proračune.

Arheolozi, međutim, veruju da je reč o kombinaciji kalkulacija i određenih astronomskih događaja kao što su kretanje Marsa, Venere ili Meseca.Ksultun, koji se prostire na površini od 31 kvadratnog kilometra, bio je grad u kojem su živele desetine hiljada ljudi.Grad je otkriven pre oko 100 godina, ali je kuća u kojoj se nalazi kalendar primećena tek pre 2 godine to jest 2010. godine.
izvor:rts.rs

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala