Najzanimljiviji sajt Balkananajstariji crtezi pecina
U pećinima u delu Španije Costa del Sol,kako naučnici veruju otkriveno je najstarije "umetničko" delo.Šest pećinskih slika koje je nacrtao neandertalski čovek po naučnicima...

...su ovi pećinski crteži neandertalaca starti su najmanje 42.000 godina.!

Profesor Hose Luis Sanchidrian sa Univerziteta u Kordobi,opisao je ove crteže pećinskog čoveka kao "akademsku bombu",kao i svi prethodni umetnički radovi koji se pripisuju Homo sapiensu i ovaj je uzburkao antropologe širom sveta.

Slike delo pećinskih ljudi, su pronađene u Nerja pećini,35 milja istočno od Malage u južnom regionu Andaluzije.Španski naučnici su pronašli organske ostatke pored slika stare  između 43.500 i 42.300 godina.
Oni se nadaju da će uspeti doći do potpuno tačne starosti slika testiranjem delova samih slika,ali njihova istraga je za sada obustavljena zbog nedostatka novca iz kog se finansira ovaj naučno otkriće-projekat.

Nerja pećine su inače impresivani niz ogromnih pećina,koje su otkrivene 1959.godine od strane petorice dečaka.Oni su takođe i dom najvećih stalagmita  na svetu,visokih i po 32 metra.

Do sada najstarijie pećinsko umetničko delo na svetu je bilo staro 32.000 godina a pronađeno je u Chauvet pećini u južnoj Francuskoj.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala