Najzanimljiviji sajt Balkana

Mars planeta Tačno u ponoć magnetno polje Marsa počinje da pulsira na načine koji do sada nisu bili primećeni, a uzrok za naučnike i  planetarne geologe je za sad nepoznat....

Ovo je samo jedno od prvih otkrića do kojih je došao lender "InSight" američke svemirske agencije NASA. Otkako je sletela na crvenu planetu u novembru 2018.


Ova letelica sakuplja podatke poput temperature u gornjoj kori, zvukova potresa, snage magnetnog polja i drugo, kako bi pomogla naučnicima da saznaju više o evoluciji Marsa.

Prvi podaci ukazuju da su magnetni "poremećaji" na Marsu veoma čudni,i misteriozni piše "Nacionalna geografija".


"Stičemo uvid u Marsovu magnetnu istoriju kao nikada do sada" kaže Pol Birn, planetarnu geologijuUniverziteta Severna Karolina.

I Zemlja i Mars imaju magnetno polje. Zemljino je uzrokovano tečnim, spoljnim jezgrom bogatim gvožđem koje se pomera već dugo vremena. Marsovo je, nažalost, kolapsiralo pre četiri miljiarde godina i time znatno oslabilo.

To znači da ono više ne može da štiti Mars od sunčeve radijacije ili solarnog vetra, koji je oduvao većinu njegove atmosfere. Ipak, podaci sa “InSajta” pokazuju da je Marsov magnetizam oko 20 puta jači od očekivanog, što govori da je njegovo magnetno polje potrajalo duže nego što su naučnici mislili.

Što se tiče pulsiranja, oni se iz nekog razloga događaju u ponoć po lokalnom vremenu. Razlog je možda u tome što solarni vetar kad pogodi retku atmosferu planete stvara slabi magnetni mehurić koji se kompresuje u svojevrsni duguljasti oblik, a InSajtov položaj je u ponoć u skladu sa njim. Kako prolazi kroz njega, taj oblik - "rep" - kako se navodi povlači površinu magnetnog polja poput žice na gitariInSight  lenderOsim magnetnih pulsacija, lender je zabeležio i da je Marsova kora daleko namagnetisanija nego što se mislilo. Štaviše, “InSajt” je detektovao veoma neobičan sloj, debeo oko četiri kilometra, duboko ispod površine četvrte planete od Sunca.

Još je prerano bilo šta reći sa sigurnošću, ali postoji šansa da ovaj sloj predstavlja globalni rezervoar tečne vode.

"Na Zemlji je podzemna voda okružena peskom, tlom i kamenjem, a ako se išta slično pronađe na Marsu ne bi trebalo da budemo iznenađeni" kaže Jani Radebo, planetarni naučnik Univerziteta Brigam Jang.

U svakom slučaju, vrednost podataka koje je "InSight" prikupio već je očigledna.Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1