Najzanimljiviji sajt Balkana

Gotard tunel najduži železnički tunel na svetu

Tunel Gotard je najduži železnički tunel na svetu.Kako se najavljuje ovaj železnički tunel biće otvoren sledeće nedelje nakon 17 godina izgradnje....

Tunel Gotard je dugačak čak 57 kilometara i prolazi kroz samo srce švajcarskih Alpa

Tunel je prvo skiciran 1947. godine, ali je njegova gradnja počela tek pre 17 godina. Ima jednu traku, a povezuje švajcarske gradove Ersfeld i Bodio u kantonu Tićino.

Testiranje železnice počeće u sredu 1. juna, a prvi putnici očekuju se u decembru ove 2016. godine prenosi Daily mail.

Oko 28,2 miliona tona planinskog kamenja je iskopano za njegovu izgradnju, a procenjeno je da je potrošeno oko 10,6 milijardi evra.

Za otprilke oko sat vremena se skrati putovanje ukoliko se ide ovim tunelom. Zbog neravnog tunela Alpa, povezuje važne gradove kao što su Milan i Cirih, što nije mala stvar.

Zahvaljujući tunelu koji je potpuno ravan celom dužinom, vozovi će moći da putuju 250 kilometara na sat. Tunel se na nekim delovima spušta duboko pod zemlju, a na nekima podiže.

U izgradnji Gotard tunela, koga sačinjavaju dva paralelna tunela koji se dodiruju na desetak tačaka, upotrebljeno je 228 km železeničkih šina, 198.000 betonskih blokova, 2.800 kilometara raznih strujnih i kablova za prenos podataka. A nalazi se ispod 140 metra planinskih masiva Alpa.

Gledano u brojkama, tunel Gotard je sa 57,1 kilometrom, duži za 7 kilometara od Evrotunela, a za 4 kilometra pobeđuje u dužini tunel Seikan u Japanu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala