Najzanimljiviji sajt Balkana

Richard Branson kosmodrom privatni

Britanac Ričard Brenson mlijarder pre neki dan je otvorio i predstavio svetu svoj kosmodrom.Ovo je prvi na svetu privatni kosmodrom koji je napravljen u pustinji na jugu Novog Meksika i sa kojeg će već 2013 godine početi svemirski letovi.

Izgradnja prvog privatnog kosmodroma koštala je 209 miliona dolara.Pista kosmodroma je dugačka 3,2 kilometara.A kosmodrom zauzima površinu od 10.233 kvadratna metra.

Milijarder Brenson zajedno sa guvernerkom Novog Meksika Suzanom Martinez i slavnim astronautom Bazom Oldrinom su otovrili ovaj  svemirski-terminal.Ovom dogadjaju naravno prisustvovalo je mnogo kandidata za za svemirski let.
Richard Branson kosmodrom privatni 1

Brenson je novinarima koji su se okupli da isprate ovaj dogadjaj izjavio da do kraja 2012 će biti završeni svi testovi i da će će u svemir potom krenuti prvi putnici već naredne 2013.godine

Do sada je više od 450 ljudi  kupilo karte za putovanje Virdžin galaktikom firmom koja je registrovana za komercijalne svemirske letove.

Svemirsko putovanje,let traje 2.5 sata,da bi svemiru u bestežinskom stanju se provelo pet minuta bestežinskog stanja,a putnici će moći uživati i u svemirski pogledu na Zemlju.Cena ovakog leta će koštati 200.000 dolara.


Prvim putnici ovim komercijalnim svemirskim letom biće sam milijarder Branson i njegovo dvoje dece.Komercijalni letovi će poćeti kada počeće kada Virgin Galactic dobije dozvolu Federalne administracije za avionski saobraćaj.

NASA je sa Brensonovom kompanijom potpisala ugovor vredan 4,5 miliona dolara za tri istraživačka čarter leta.

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala