Najzanimljiviji sajt Balkana

izumi koji su ubli pornalazače

Skoro da izgleda neverovatno ali tako je ponekad pronalazače ubiju njihovi sopstveni izumi.! Za čovečanstvo neki izum je sreća a za neke pronalazače izum je "prokletstvo"....

U narednim redovima saznaćete kako i koji su i izumi "došli glave" nekim pronalazačima.....

Fred Duesenberg

Fred DuesenbergFred Duesenberg bio je nemac poreklom rođen 6 decembra, 1876 poginuo 26 jula 1932. Fred je bio američki dizajnerski automobilski pionir, proizvođač i sportaš Fred je vozio njegov Duesenberg automobil na mokrom putu u blizini Jennerstowna, kroz planine Pensilvanije kada se njegov automobil prevrnuo, pri velikoj brzini

Fransis Edgar Stenli

Fransis Edgar Stenli

Fransis Edgar Stenli Fransis Edgar Stenli (1849 - 1918) je bio suosnivač kompanije "Stanley Motor Carriage" koji je 1896. izumeo Stenli parni automobil. l. Nažalost, ubila ga je vožnja u njemu - 1918. godine on je prilikom oštrog skretanja kako bi izbegao prepreku doživeo udes u kom je auto uništen i u kom je on izgubio život.

Vilijam Bulok

Vilijam Bulok

Bulok (1813 - 1867) je 1863. godine unapredio rotacionu štamparksu presu, što je doprinelo revoluciji štamparske industrije. Presa je 1867. pala na njegovu nogu, nakon čega je usledila gangrena, pa amputacija noge, koju nije preživeo.

Tomas Endrjuz

Tomas Endrjuz

Tomas Endrjuz (1873 - 1912) je bio arhitekta koji je konstruisao Titanik i koji je bio na brodu kada je potonuo 1912. Nakon što je pomogao ljudima da uđu u čamce za spasavanje i obuku sigurnosne prsluke, seo je u sobu za pušače u prvoj klasi i gledao sliku na zidu dok je brod tonuo.

Žan Fransoa Pilatre de Rozie

Žan Fransoa Pilatr de Rozije

Malo je poznato da je francuski nastavnih hemije i fizike Žan-Fransoa Pilatr de Rozije bio jedan od pionira avijacije. Zajedno sa markizom D‘Arlandom 1783. godine prvi put je poleteo u vazduh balonom. Rozije je poginuo kada se balon srušio u blizini Vimeroa u trenutku dok je pokušavao da preleti preko Lamanša, a on i njegov saputnik Pjer Roman su tako postali prve žrtve vazdušne nesreće

Oto Lilijental

Oto Lilijental

Oto Lilijental (1848 - 1896) je bio prva osoba koja je letela jedirlicom-planerom, koju danas nazivamo zmajem.nemački izumitelj zaslužan je za postojanje paraglajdera, a tokom svoje kratke letačke karijere razvio je čak 18 različitih modela (15 monoletelica i tri biletelice).U leto 1896. stradao je posle pada sa visine od 17 metara dok je pokušavao ponovo da vine svoj paraglajder koji je uporno odbijao njegove komande. Smrt je nastupila 36 sati nakon pada usled frakture kičme, a njegove poslednje reči bile su: “Neke žrtve se moraju podneti.”

Marija Kiri

Marija Kiri

Marija Kiri (1867 - 1934) je otkrila radijum, polonijum, skovala termin radiokativnost i dobila dve Nobelove nagrade, iz oblasti hemije i iz oblasti fizike. Nažalost, zbog svojih istraživanja previše se izlagala radijaciji, što je dovelo do aplastične anemije, koja je bila uzrok njene smrti 1934. godine. Zanimljivo je i to da je njen dnevnik još uvek visoko radioaktivan radioktivnost dnevnika trajaće još 1500 godina!

Franc Rajhelt

Franc Rajhelt

Franc Rajhelt (1879 - 1912) je bio francuski krojač i izumitelj "padobran odela" koje je želeo da isproba. Policija je ovo odobrila misleći da će da upotrebi lutku prilikom probe. Skočivši sa Ajfelovog tornja sa svojim padobranom, skočio je u svoju smrt.


Horacije Lovson Hanli

Horace Lawson Hunley
Horacije Lovson Hanli poginuo je 1863. u četrdesetoj godini kada je kao pomorski inženjer Konfederacije probao svoju novu pomornicu. Imali su manji kvar, on je preuzeo kormilo, da bi se on i on i još sedmorica utopila.

Aleksandar Bogdanov

Aleksandar Bogdanov
Aleksandar Bogdanov (187-1928) bio je ruski lekar, filozof, pisac i revolucionar. Eksperimentisao je sa transfuzijom krvi da bi svoj bogat i uzbudljiv život izgubio kada je pokušavajući da dosegne večnu mladost ubrizgao sebi krv mladića koja je bila pogrešne krvne grupe.

Džejms Daglas

Džejms Daglas

Džejms Daglas je bio škotski plemić Bio je poslednji od četiri regenta Škotske tokom vladavine kralja Džejmsa VI, a proslavio se nakon što je dobio rat sa pobunjenicima koji su podržavali prognanu kraljicu, čuvenu Meri Stjuart. Kada je iz Engleske doneo jednu posebnu vrstu giljotine, koju je malo modifikovao, nije mogao ni da nasluti da će ona poseći i njegovu glavu 1581. godine.
Zbog novonastale situacije u svetu sa Koronom, smanjene su vesti o zanimljivostima na svetskim portalima , pa tako i na našem sajtu .Veoma teško doći do nekih novih dnevnih zanimljivosti Hvala na razumevanju.Hvala što nas čitate i podržavate naš sajt
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1