Najzanimljiviji sajt Balkana

novi zeland novčanince su najlepše na svetu za 2015 god

Najlepša novčanica na svetu je novčanica Novog Zelanda od 5 dolara i to za prošlu 2015 godinu. Novčanica Novog Zelanda pobedila je 19 drugih nominovanih novčanica iz celog sveta... Krunu joj je predala međunarodna organizacija koja ja zadužena za istraživanje i prikupljanje novčanica International Bank Note Society (IBNS).


U ovoj tesnoj trci učestvovale su i novčanice: 20 kruna iz Švedske, 100 rubalja iz Rusije, kao i kazahstanska tenga od 20.000, škotska novčanica od 5 funti.

novi zeland novčanica najlepša na svetu za 2015 godinu
Možda su izgubili zbog jednog posebnog nedostatka – na nijima nema pingvina, mada, to su samo nagađanja.


Pobedničkom novčanicom dominira narandžasta nijansa, na jednoj strani nalazi se planinar Edmund Hilari, jedan od prvih koji su uspeli da dopru do Mont Everesta. Sa druge strane nalazi se žutooki pingvin (poznat kao hoiho).

novi zeland novčanica najlepša na svetu

To je prijatan kontrast u odnosu na novu novčanicu australijskog dolara, koji kako su naveli kritičari izaziva osećaj povraćanja, i koji je bio inspiracija za mnoge parodije.

"Ponosni smo na sve nove novčanice Novog Zelanda, ali da imamo novčanicu koja je i međunarodno priznata, e to je veoma posebno”, rekao je guverner banke Novog Zelanda.

On je rekao da ova novčanica sadrži i neke od najnaprednijih bezbednosnih funkcija u svetu, a ipak lepo prikazuje istoriju Novog Zelanda, kulturu i nasleđe.
izvor:B92

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala