Najzanimljiviji sajt Balkana


Pored svih tehnološkh dostignuća u današnje vreme čini se da knjige još uvek imaju neku cenu.Neke knjige  pisane na papiru imaju veću neke manju cenu .Naravno kako tehnolgija sve više uzima maha  u skorijoj budućnosti možemo očekivati da će vrednost knjiga štampanih na papiru će nastaviti rasti.U prilog ovoj činjenici je i ovaj tekst - dokaz da nedavne prodaje retkih štampanih izdanja dosegle milione dolara na prodaji ili aukciji...

Mi vam u nastavku donosimo da saznate koje su to pet najskupljih knjiga na svetu.....

1. Codex Leicester – Leonardo da Vinci

Ova knjiga je  jedna od najpoznatijih Da Vincijevih knjiga,notes od 72 stranice, koje je lično i ručno napisao slavni Leonardo Da Vinci Knjiga Leonarda da Vinčija o mislima,idejama i crtežima – od fosila pa sve do kretanja vode

Rukopis je prvi kupio Thomas Cole  davne 1717. godine, koji je kasnije postao Earl of Leicester.Potim 1980. godine je Leonradovu knjigu( notes)   kupio kolekcionar Armand Hammer.Godine 1994. godine Bill Gates je kupio knjigu na aukciji za neverovatnih 30,8 miliona dolara – čineći je najskupljom prodanom knjigom svih vremena. Gates je ubrzo skenirao knjigu i učinio je dostupnom ostatku sveta.


Iako nije naskuplja mogli bi smo je staviti u sam vrh po njenoj ceni Magna Carta (Velika povelja sloboda).Magna Carta  je engleski kralj Ivan Bez Zemlje prihvatio 1215. godine primoran oružjem engleskog plemstva,prodata je isto za ogormnu cifru  21,3 miliona dolara.Kopiju je kupio David Rubenstein 2007. godine za 21,3 miliona dolara, data je nakon aukcije izjavio:"Veoma je važno da jedina kopija Magna Carte ostane u Sjedinjenim Državama i bio sam zabrinut da jedini primjerak u Sjedinjenim Američkim Državama može pobeći na ovo aukciji.” Rubenstein je ovaj primerak trajno posudio Državnoj arhivi u Vašingtonu.

2. Evanđelje Svetog Katberta – Nepoznat autor
Evanđelje Svetog Katberta je džepna knjiga iz 7. veka,je knjiga pisana na latinskom jeziku. Lepo urađene i ukrašene kožne korice su najraniji poznati primjer uvezivanja knjiga na ovaj način (za dugo čuvanje) u zapadnoj kulturi.Uz veličinu stranica od samo 138 x 92 milimetra, Evanđelje Svetog Katberta je jedan od najmanjih preživjelih anglosaksonskih rukopisa. 17. aprila 2012. godine, nakon što su lansirali kampanju za prikupljanje novca i kupovinu knjige, British Library je najavio da je transakcija završena i da napokon posjeduju “najstariju preživelu netaknutu Evropsku knjigu i jednu od najznačajnijih knjiga na svetu.” Cena knjige neverovatnih 14,3 miliona dolara.

3. Evanđelja Henrika Lava - Benediktinski red

Ovu knjigu je izvorno naručio Henrik Lav ili Hajnrih Lav vojvoda od Saksonije, za oltar Blažene Device Marije u Brunswick katedrali.Knjigu je kupila nemačka vlada u Londonu 1983. godine za oko 11,7 miliona dolara.Knjiga ima 266 stranica, od kojih je 50 stranica ispunjeno ilustracijama. Ovaj jedinstveni primjerak smatra se remek-delom iz 12. veka


4. Ptice Amerike – John James Audubon

Ptice Amerike (Birds of America) zaslužuje da zauzme više od jedne pozicije na ovoj listi.The Birds of America je knjiga prirodoslovaca i slikara Johna Jamesa Audubona koja sadrži ilustracije raznih ptica Sjedinjenih država (1827–1838). Na svijetu postoji samo 119 potpunih kopija.i mnoge su se našle na aukciji sa basloslovnim sumama a do sada najskuplja kopija prodata je za 11,5 miliona dolara decembra 2010. godine.


5. Kenterberijske priče – Geoffrey Chaucer

Kenterberijske priče (The Canterbury Tales) je zbirka priča koje je krajem 14.veka napisao Geoffrey Chaucer.Prvo štampano izdanje ove knjige je prodato je za oko 7,5 miliona dolara u Londonu 1998. godine. Od desetak poznatih primeraka prvog izdanja, to je bilo poslednje koje se nalazilo u privatnom posedu, a koje je bilo kupljeno 1776. godine za samo 6 funti.!
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala