Najzanimljiviji sajt Balkana

patagotitan majorum

Šest džinovskih fosilnih ostataka dinosaurusa koji su dobili ime Patagotitan majorum (engl. Patagotitan mayorum)a koji su otkriveni u Argentini 2012. godine pripadali su najvećim dinosaurusima koji su ikada hodali planetom Zemljom!..

 Patagotitan mayorum dinosaurusi bili su najveći dinosaurusi na planeti Zemlji teški gotovo 76 tona i bili su biljojedi. Težina ovih golemih dinosaurusa je bila kao današnji spejs šatl!

Paleontolozi su utvrdili na osnovu njihovih fosila da su bili najveći od dugovratih biljojeda koji su pripadali grupi džinovskih titanosaurusa.

Jedan mali deo familije titanosaurusa je bio izuzetno krupan“, rekao je Dijego Pol sa paleontološkog muzeja "Egidio Feruljo", koautor studije objavljene u Proceedings of the Royal Society B.

Istraživači su nazvali dinosauruse patagotitan majorum, po regionu Patagonija, gde su pronađeni, i po grčkoj reči "Titan", što znači veliko.
Patagotitan majorum fosil
Za šest fosila vrste koja je proučavana utvrđeno je da su stari oko 100 miliona godina, na osnovu pepela pronađenog pored njih. Dinosaurusi su bili prosečno dugački oko 37 metara i skoro šest metara visoki."Legendarni 'ti-reks' i drugi mesožderi izgledaju kao patuljci kada ih uporedite sa ovim džinovskim titanosaurusima. To vam je nešto kao kada biste uporedili slona i lava", istakao je Pol.

Naučnici već dugo znaju za postojanje titanosaurusa, ali to je nova vrsta i možda čak i novi rod. Druga vrsta titanosaurusa, poznatih kao argentinosaurus, prethodno je smatrana za najveću.

"Mislim da uopšte nisu bili strašni", kaže Pol. "Verovatno su bili spori. Za tako velike životinje, ustajanje, hodanje, svaki pokušaj trčanja su veliki izazovi."

izvor:rts.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1