Najzanimljiviji sajt Balkanapaukova mreza

Švajcarski i švedski zoolozi došli su do otkrića da pauci ubijaju i jedu između 440 miliona i 880 miliona tona plena godišnje.! Sa ovim ciframa ....

koje su objavili naučnici, pauci su najproždrljivija stvorenja - predatori na svetu.!

Poređenja radi, ljudi pojedu oko 440 miliona tona mesa i ribe godišnje, što znači da nas ove životinje "šišaju" u apetitu.

Oni su čak proždrljiviji i od kitova, koji jedu između 310 i 550 miliona tona mesa godišnje.

Osnovna hrana većine od 45.000 vrsta paukova su insekti, ali postoje i velike vrste, poput pauka golijata, koje se hrane i sitnim životinjama kao što su ptice, glodari i žabe.

Ranije je bilo teško istraživačima da procene ekološki uticaj ovh zglavkara, jer su mnoge vrste aktivne samo noću i vešte u kamuflaži.

"Na osnovi naših proračuna možemo da kažemo da su na globalnom nivou pauci glavni prirodni neprijatelj insekata, pored drugih životinja kao što su ptice. Oni tako prave suštinski doprinos u održavanju ekološke ravnoteže u prirodi " izjavio je vođa studije Martin Nifeler sa Univerziteta u Bazelu u izjavi koju je preneo Sputnik.

Dakle, sledeći put kada uzmete novine da biste ubili pauka koji je napravio mrežu u vašem domu, zapitajte se da li više volite da imate problema sa jednim paukom ili 500.000 muva.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala