Najzanimljiviji sajt Balkana

dinosaurusi zanimljivosti

Naziv dinosaurus potiče od dve grčke reči: deinos (grč. δεινός) što znači strašan, i sauros (grč. σαῦρος) što znači gušter ili gmizavac Dinosaurusi (lat. Dinosauria) su razgranata i najbrojnija životinjska grupa životinja u mezozoiku.....

koja se pojavila tokom Trijasa, pre skoro 250 miliona godina.

Iako tačno vreme pojave dinosaurusa još uvek nije direktno određeno nauka trenutno procenjuje da su se pojavili između 231 i 243 miliona godina. Dinosaurusi su živeli gotovo na svim kontinentima, bilo da se radi o živim vrstama ili izumrlim vrstama


Neki od njih su biljojedi, drugi mesožderi, a neki i svežderi ovo su neke činjenice do kojih je nauka došla. Ipak postoje i one zanimnljive činjenice to jeste zanimljivosti o dinosaurusima koje će te saznati iz narednog teksta koji je pred vama:

1. Najmanji dinosaurus bio je kompsognatus, dužine nekih 30 cm, koji je izgledao kao ptica bez perja.

2. Najduži dinosaurus bio je diplodokus, dugačak 27 metara.

3. Najdivljiji dinosaurus bio je transosaurus reks sa 60 dugačkih i vrlo oštrih zuba koji su mu služili za napad i žvakanje drugih dinosaurusa. On je bio i poslednji i najveći dinosaurus mesožder.

4. Najveći leteći dinosaurus bio je pteranodon, imao je raspon krila osam metara.

5. Najbrži dinosaur - najbrži dinosauri nalikovali su nojevima,kao što je bio Dromiceiomimusa, koji je verovatno mogao dosetići brzinu i do 60km/h. Opet, neki tvrde da je to bio dinosaurus hipsilofondon.

6. Dinosaurusi su živeli su po 300 godina Najkraći životni vek velikih dinosaurusa bio je 75 godina, dok su pojedine vrste mogle da žive i 300 godina!

7. Dinosaurus Argentinosaurus, koji je živeo pre 97 miliona godina, mogao je da teži i 70 tona, njegova dužina bila je 40 metara, a bio je visok 7,3 metra. To znači da je on bio veći od plavog kita, koji je dug “samo” 30 metara, ali je znatno teži – može biti težak i do 200 tona!

dinosaursi zanimljive činjenice

8. T-reks dinosaurus mogao da trči brzinom od 15 do 40 kilometara na sat!

9. Najveće jaje dinosaurusa u Mongoliji je 1990. godine pronađeno najveće jaje dinosaurusa koje je bilo dugačko oko 6 metara.

10. Najstariji dinosaur - najstariji poznati dinosaur star je 230 miliona godina, pronađen je na Madagaskaru. Do sada mu još formalno nije dato ime. Pre ovog otkrića, Eoraptor je držao rekord od 228 miliona godina starosti.

11. Najpametniji dinosaur - jedan od najinteligentnijih dinosaura bio je Troodon. Bio je lovac, dug oko 2 metra, te je imao mozak veličine jednake onome u manjih sisavaca ili današnjih ptica.

12. Najmanje "pametan" dinosaur je bio stegosaur. Imao je mozak veličine oraha koji je bio težak samo 75 grama.!

13. Najmanje dinosaurovo jaje - najmanje takvo jaje dosad pronađeno bilo je samo 3cm dugo. Nije poznato kojoj vrsti je pripadalo.

14. Najteži dinosaur - bio je to Brachiosaurus koji je težio čak 80 tona. To je težina jednaka 17 afričkih slonova. Brachiosaurus je bio do 16 metara visok, te 26 metara dugačak, te je najveći kostur dinosaura izložen u nekom muzeju.

15. Najduže ime dinosaura - dinosaur s najdužim imenom je Micropachycephalosaurus, što znači "gušter s malom, tvrdom glavom". Fosili ovog dinosaura su pronađeni u Kini, a 1978. ime mu je dao kineski paleontolog Dong.Dodaj komentar


Komentari  
DiDi
# DiDi 11-10-2016 20:15
i koji je sad duzi, diplodocus ili Argentinosaurus?
Odgovori | Odgovori uz citat | CitatPročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1