Najzanimljiviji sajt Balkana

Sibinski rukopis prikazuje današnje rakete
Verovali ili ne postoji drevni rukopis čije je ime "Sibinski rukopis" star preko 500 godina, u kom se precizno opisuje raketa na tečno gorivo, višestepene rakete, pa čak i letelice sa posadom?!....

"Sibinski rukopis" je otkriven 1961. godine, i to je kolekcija od oko 450 stranica u kojima, se nalazi i može da se vidi nacrt (današnje) trostepene rakete  čak i letovi s posadom.!

Ako pogledamo procvat trehnološke civilizacije čovečanstvo je otpočelosredinom 20. veka, ipak neki drevni dokazi ukazuju da to nije baš tako.!

Većina čovečanstva nije ni svesna činjenice da postoji nebrojeno drevnih rukopisa razbacanih širom planete, koji opisuju ono što na prvi pogled deluje toliko neverovatno da se gotovo nameće mišljenje da se radi o prevari zarad neke novčane koristi ili trenutne slave.
Sibinski rukopis prikazuje  današnje rakete
Ipak, Sibinski rukopis je stvaran i upravo se u njemu, između ostalog, opisuje višestepena raketa i raketa na tečno gorivo. Zvanično je objavljen u 16. veku, mada mnogi veruju da je sastavljen korišćenjem još starijih tekstova .

Sibinski rukopis 1961. godine pronašao je Doru Todericiu, profesor nauke i tehnologie na Univerzitetu u Bukureštu. Rukopis sadrži oko 450 stranica koje su pronađene u arhivama grada Sibin u Rumuniji.

Na iznenađenje Todericiua, ovaj drevni tekst je bio preplavljen crtežima i tehničkim podacima o artiljeriji, balistici i detaljnim opisima višestepenih raketa.

Od tada se veruje da je ovaj drevni tekst napisao čovek po imenu Konrad Has, između 1550. i 1570. godine. Veruje se da je on bio vojni inženjer koji je radio za Kraljevinu Mađarsku i Kneževinu Transilvaniju.
U Sibinskom rukopisu rakete su veoma slične današnjim
                                                        (kliknite za uvećanje)
Sibinski rukopis, u potpunosti napisan na nemačkom jeziku, govori o konstrukciji različitih vrsta oružja, uključujući – po prvi put u istoriji i višestepenu raketnu tehnologiju.

Nije poznato da li je Has uspeo da svoje dizajne i da primeni u praksi, ali postoje pojedinci koji tvrde da je raketa lansirana u Sibinu 1550. godine, ali ne postoje dokumentovani dokazi koji potvrđuju ove tvrdnje.

Iz istorije znamo da je Johan Šmidlap, bavarski proizvođač vatrometa iz 16. veka i raketni pionir, bio prvi koji je eksperimentisao sa dvostepenim i trostepenim raketama 1590. godine.

Konrad Has je napisao i nekoliko izrazito upečatljivih rečenica u svom rukopisu kada je u pitanju vojna upotreba raketa:

"Moj savet je da bude više mira a ne rat, da se puške ostave mirno u skladištima, tako da se metak ne ispali i barut ne izgori.“
Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala