Najzanimljiviji sajt Balkana
Rekonstrukcija skeleta velikog  pingvina  jedne od najvećih vrsta koja je živela na Zemlji je uspešno završena.Naučnici su koristili kosti, odnosno fosilne ostatke dva primerka „elegantnog džina", s Novog Zelanda, a kao „uputstvo" im je poslužio skelet današnjeg carskog pingvina.

Pre gotovo 25 miliona godina živeo Kairuku, pingvin koji je bio visok 1,3 metra i imao 60 kilograma! Međutim, fosilni ostaci iz Perua pokazuju da je postojao i veći, od metar i po visine nazvan je Kairuku, što na maorskom znači „ronilac koji se vraća sa hranom".

Živeo je pre 27-24 miliona godina, kada je Novi Zeland većinom bio pod vodom i kada je bio izolovan, što je bila atraktivna lokacija za pingvine, zbog obilja hrane i sigurnosti

Prvi tragovi ove vrste pronađeni su na stenovitoj obali u Veimetu na Južnom ostrvu, a otkrio ih je 1977. godine Iven Fordajs, profesor sa Univerziteta u Otagu.Tokom godina, Fordajs je otkrivao sve više ostataka i pozvao je specijalistu sa Univerziteta u Severnoj Karolini Dena Ksepku da mu pomogne da rekonstruiše izgubljenog giganta.

Posebno ih je inspirisalo to što je ptica imala neobičan oblik tela, različit od bilo koje poznate vrste pingvina, žive ili izumrle.Otkrili su da je bio mnogo veći od današnjih carskih pingvina (rastu do jedan metar) i duplo teži - imao je oko 60 kilograma!
Bilo i većih

„Kairuku je bila elegantna ptica prema standardima pingvina, sa vitkim telom i sa dugačkim perajima, ali kratkim, debelim nogama i stopalima", rekao je Ksepka.Fordajs je rekao da je velika visina ptice bila adaptacija na uslove u kojima je živela. Visina je ptici dozvoljavala da više pliva i da dublje roni nego današnji pingvini.

Međutim, nije siguran zašto je ova vrsta nestala, sugerišući na klimatske promene ili istrebljenje.
izvor:rts.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala