Najzanimljiviji sajt Balkana


Mnogima na pomen grada Venecija,prva asocijacija su kanali sa vodom,Trg Svetog Marka i romantična plovidba gondolama.nikada vam ne bi palo na pamet moderna arhitektura.....

pak neki moderni i noviji građevinski projekti,uskoro bi mogli da promene starinsku sliku o Venecijanskom zalivuZa one koji ne znaju grad Venecija se već 25 godina nalazi na UNESCO listi spomenika svetske kulturne baštine.

Poznata arhitektonska dela iz proteklih vekova mogla bi u budućnosti da budu upotpunjena upečatljivim primerom savremene arhitekture, tzv. Svetlosnom palatom,koju je projektovao francuski modni dizajner Pjer Karden.Njegova ideja deluje podjednako neobično kao i njegove modne kreacije:u Mageri,industrijskom području Venecije,želi da podigne staklenu palatu visoku 245 metara,koja podseća na stabljike cvetova u vazi.

Šest platformi međusobno povezuju kule različite visine, savijene u obliku luka. U objektu bi bili smešteni restorani, trgovački centar, koncertna i bioskopska dvorana.Pored privatnih stanova i kancelarija s pogledom na zaliv, u zgradi će se nalaziti i modna akademija. Procenjuje se da će u realizaciju projekta biti uloženo oko tri milijarde evra.

Poznati kreator,koji je kao Pjetro Kardini rođen 1922. godine nedaleko od Venecije, želi ovim projektom da oda počast svojim italijanskim korenimaKako kaže, cilj mu je da obogati grad “simboličkim oblikom”, ali Venecija nema jedinstven stav o estetici tog oblika. Problematična je, pre svega, visina planirane zgrade, koja bi više nego dvostruko premašila visinu Kampanile na Trgu Svetog Marka.


Prezadužena Venecija, u kojoj se broj stanovnika sve više smanjuje, suočena je sa finansijskim problemima.Kardenov 60-spratni kompleks obezbedio bi, usred krize,oko 5.000 radnih mesta tokom četvorogodišnjeg perioda izgradnje, a nakon toga, u samoj palati i snabdevačkim preduzećima oko 7.000 mesta - brojke impresioniraju i gradonačelnika Đorđa Orsonija.

Planom je predviđeno da ekološki objekat bude okružen velikom zelenom površinom.Pjer Karden(Pierre Cardin) je uveren da će njegova Svetlosna palata, čija izgradnja treba da počne u septembru, postati simbol nove Venecije.
izvor:blic.rs

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala