Najzanimljiviji sajt Balkana

Pluton

NASA svemirska sonda - satelit "Novi horizonti" doneo je sa Plutona 50 novih i gotovo neverovatnih otkrića, a jedno od tih otrkića zbunilo je naučnike su dva ledena vulkana na južnom polu Plutona,vulkani koji izbacuju led umesto lave ( na primer kao na planeti Zemlji )...


Kada je čovečanstvo po prvi put ugledao slike planete Pluton ovog leta, svi su očekivali "beživotni ledeni svet". Sadakada je čovečanstvo dobilo slike i dokaze da to nije tako jer izgleda da Pluton i njegov pratilac Haron su geološki aktivni. Četri meseca kasnije, na početku smo da razumemo ovu ledenu zagonetku.


Jedno od najvećih dostignuća geološkog tima je kreiranje 3D topografskih mapa. Nakon analize tih mapa, tim je otkrio dve vrlo karakteristične planine u blizini Plutonovog južnog pola.Analizom NASA naučnika, utvrđeno je da su ovi vulkani verovatno bili aktivni u bliskoj geološkoj prošlosti i da se radi o kriovulkanima (vulkani koji umesto lave izbacuju led).

Objavljene fotografije NASA-ne sonde "Novi Horizonti" prikazuju dve veoma široke planine Wright Mons i Piccard Mons. Njihov prečnik iznosi 160 kilometara. Piccard Mons se izdižu šest kilometara iznad površine i nalaze se tačno na dan/noć granici. Nešto manje Wright Monsplanina je visoka 3-5 kilometara, obe planine su kružnog oblika sa dubokom depresijom - kao vulkanski štit koji možemo videti na Zemlji.

Pluton dve planine


Planine-vulkani Wright Mons i Piccard Mons, imaju slične vulkanske osobine koje srećemo u unutrašnjem Sunčevom sistemu. Ipak, za razliku od svojih zemaljskih srodnika, ovi vulkani “bljuju” otopljenje suspenzije ledene vode, amonijaka i metana umesto istopljene stene.

Ukoliko naučnici uspeju da dokažu da su u pitanju ledeni vulkani kako smatraju naučnici, ovo bi moglo da bude jedno od najznačajnijih otkrića sonde “Novi horizonti" jer ništa slično nikada nije pronađeno u spoljašnjem Sunčevom sistemu. Naravno, Saturnov satelit Encelad izbacuje ledene strukture, ali izbačeni materijal stiže iz pukotina na samom satelitu, a ne iz aktivinih vulkana.

Pluton krateri

Naučni tim ih još nije proglasio kriovulkanima jer su neophodna dalja istraživanja. Ipak, NASA istraživač Oliver Vajt iz tima “Novi horizonti” je izjavio na konferenciji da “kada vidite planine sa velikom rupom na vrhu, na pamet vam pada samo jedna stvar.”

"Kao neko koji ima doktorat iz istraživanja vulkanske morfologije, ne mogu da ne ne vidim vulkane" rekao je Vajt. Dok je Alan Stern je rekao da je slična stvar do sada pronađena samo na Marsu.

Vakjt kaže da ne postoji ništa slično na planetama između Marsa i Plutona. Uz potencijlano postojanje kriovulkana naučnici su otkrili i da Pluton ima veoma dugu istoriju geološke aktivnosti.

U cilju utvrđivanja starosti pojedinih regiona, tim je brojao kratere na površini. Njihov veći broj signalizira stariji region. Pluton na svojoj površini ima više od 1.000 kratera što ukazuje na to da pojedine regije datiraju od samog nastanka planeta pre oko četiri milijarde godina.
izvor:blic.rs
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1