Najzanimljiviji sajt Balkanaplavooko
Syri i kaltër, ili Plavo oko u Albaniji, je prirodni fenomen kao i turistička atrakcija.Ova rupa odnosno malo jezerce očarava sve svojom lepotom kao i svojim prirodnim čudnim fenomenom.Jezero je zapravo rupa bez dna.....


To je rupa u kojoj se spajaju podzemne vode koje kroz nju izbijaju na površinu,a zbog veoma velikog pritiska vode niko nikada nije dotaknuo dno,pa se i zbog toga zove rupa (jezero) bez dnaOvaj prirodni fenomen se nalazi na zapadnoj padini planine Mali i Đere, u blizini ceste koja povezuje gradove Sarandi i Gjirokastra.

Sama rupa, koja još nije zvanično istražena, po nekim tvrdnjama duboka je oko 45 metara dok neki tvrde i više do 80 metara dubina! Iako je plivanje i ronjenje u Plavom oku dozvoljeno, zbog vode čija prosečna temperatura iznosi 10 stepeni Celzijusa u izvoru plivaju samo najhrabriji i oni željni adrealnina.

“Bio sam prvi čovek koji je zaronio u Plavo te davne 1984. godine.Verujte vodena struja je bila toliko jaka da mi je zamalo skinula masku za ronjenje s lica, pa sam bio prisiljen da je dodatno čuvam rukama.Što sam dublje išao, struja je postajala sve jača, dok nisam došao do dubine od 20 metara, gde sam i stao.Tada sam osetio da ne mogu nastaviti dalje, jer je pritisak podzemnih voda  koja izvire iz tunela bio nepodnošljiv.” izjavio je Xhemal Mato ekološki aktivista

Mnogobrojni turisti ovde često dolaze kako bi bacili kamenčić u centar jezera, samo da bi nakon nekog vremena isti kamen ponovo ugledali na površini.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala