Najzanimljiviji sajt Balkana


Svi znamo da u mnogim  velikim gradovima i svetskim metropolama se sve ćešće pojavljuje smog  izagađen vazduh.Ipak ako je suditi prema holandskim naučnicima uskoro bi nam pločnici odnosno asfalt mogao pomoći u pročišćavanju vazduha koji udišemo....


Holandski naučnici sa Tehnološkog Univerziteta u Eindhovenu izmislili su novi način kako očistiti atmosferu tretiranjem asfalta sa titan-oksidom. Tako kreirani "fotokatalitički" kolnici imaju neverovatno veliku mogućnost smanjenja smoga u gradovima za neverovatnih 50 %.

Tokom jedne godine testiranja sistema u holandskom gradu Hengelo-u, naučnici su došli do zapanjujućih rezultata.Oni su otkrili da je tretirani pločnik smanjio smog za  celih 45 % u idealnim uslovima, to jest 19 posto tokom dana!

Naučnici su pločnik premazali titan oksidom,te je tako pločnik bio mogućnosti "usisati" štetne azotove okside iz vazduha i pretvoriti ih u manje opasne hemikalije kao što su nitrati.Ovakva slična tehnologija već predstavljena pre par godina u Italiji,ali ova nova istraživanja i podaci si dali još jedan jači dokaz i vidljivost mogućnostima sanacije vazduha u jako zagađenim gradovimaširom sveta 

Katalizatori (titan oksid) još tokom vremena gube svoju efikasnost tako premazan pločnik tek je 10 posto skuplji od standardnog. Naravno da dodamo i to da ovaj novi izum još nije zamena za totalno smanjenje zagađenosti vazduha na planeti Zemlji.

Ovi pločnici i donekle ima veoma veliki potencijal smanjenja emisija iz automobila i industrije u područjima gde je zagađenje vazduha veliko.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala