Najzanimljiviji sajt BalkanaBritanka Kat Gemster (84) iz Liverpula  ima veoma redak medicinski sindrom.Sindorm muzičkog uva, što bi u prevodu značilo da se u njenoj glavi konstantno vrti pet-šest istih pesama......

što je još više zanimljivo te sve pesme čuje podjednako glasno, kao da se pemse puštaju u sobi gdese ona nalazi

Kat je primetila ove neobične simptome 2010. godine kada je pomislila je da je reč o glasnim komšijkim žurkama.


Kako ona kaže: "Jednog jutra sam se probudila i čula pesmu ‘God save the Queen’.Uprvi mah sam pomislila da je puštaju komšije, jer je non stop se čula"

Neobična  play lista božićnih pesama,radijskih hitova ovoj birtanki zvuči veoma stvarno,to jeste ona se zapravo pušta u njenoj glavi.

"Na svakih pet minuta u glavi mi je rođendanska pesma. Mrzim je", kaže Kat u njenoj glavi se vrzmaju non stop iste pesme poput "Silent Night", "Abide with Me","You’ll Never Walk Alone", i pesma Land of Hope and Glory”.Al  na njenu sreću kako ona kaže barem joj se “pevač” dopada.

Ket  nije jedina koja pati od neobičnog medicinskog stanja ovaj "fenomen" je veoma redak – pogađa jednu od 10.000 osoba starijih od 65 godina,i za ovaj medicinski simptom nema leka.

Gemster kaže da je sindrom dobila nakon što je uzimala antidepresive kako bi se izborila sa sestrinom smrću.Psihijatar dr Nik Vorner kaže da je već nailazio na starije pacijente koji imaju sličan problem.

 “Otkrili smo da se mnogim ljudima u glavi ‘vrte’ himne i božićne pesme. Himne su najčešće – javljaju se u 50 odsto slučajeva”,objašnjava on.

 Istraživači spekulišu da je ovaj sindrom posledica propadanja sluha i da mozak “popunjava tišinu” poznatim melodijama.Robert Šuman navodno je patio od ovog stanja i tvrdio da čuje “anđeoski hor” kako mu peva. dr Vorner kaže da pacijent može pomoći sebi tako što će se više družiti, slušati drugačiju muziku i odvlačiti pažnju sa dosadnih melodija.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1