Najzanimljiviji sajt Balkanaplivaci mrtvo more

I to se dogodilo...Grupa hrabrih ali i izdržljivih plivača u spela je da izuzetno slanoj vodi prepliva Mrtvo more od Jordana do Izraela! Inače, je prvi takav zabeleženi poduhvat u istoriji čovečanstva!..

Plivači su na licima imali posebno dizajnirane maske jer čak i mala količina vode u ustima ili u očima može izazvati agoniju

Plivanje preko jezera organizovalo je udruženje EcoPeace s namerom podizanja svesti da se najdublja svetska niska tačka svake godine smanjuje za otprilike metar.

26 ekstremnih plivača iz celog sveta, opremljeni posebnim maskama zbog izuzetne slanoće Mrtvog mora, su ovo more preplivali za 7 sati. Udaljenost od obale do obale je samo 15 kilometara, ali visok nivo soli u vodi gotovo onemogućava normalno plivanje.

Mrtvo more deset je puta slanije od Sredozemnog, što znači da tela plutaju na površini i da su zaroni gotovo nemogući.

"Bilo je teže nego što sam očekivao" rekao je 40-godišnji Španac Samuel Moran.

"Najgora je vrlo irtantna kombinaciija Sunca i osećaja soli na koži. Celo vreme imate utisak da gorite" izjavio je prisutnim medijma jedan od plivača Moran te je priznao da je nekoliko puta poželeo da odustane.

Kim Čambers s Novog Zelanda rekla je da je plivala ekstremne deonice u svim krajevima sveta, ali da je ovo bio jedinstveni napor.

"Čak i nekoliko kapljica vode se oseti kao kiselina u očima, a gutljaj čak može biti i fatalan" rekla je novinarima zečanđanka

Obale Mrtvog mora dele Izrael, Jordan i palestinska područja. Sa 400 metara ispod nivoa mora, najdublja je niska tačka na svetu. Stručnjaci upozoravaju da bi moglo presušiti do kraja 2050. godine.

Gidon Bromberg, direktor EcoPeace-a za Bliski istok, rekao je da je plivanje organizovano "kao globalni poziv na spas tog magičnog mora".

Isušivanje Mrtvog mora počelo je 60-ih godina prošlog stoleća kada su Izrael, Jordan i Sirija zbog navodnjavanj počeli da menjaju tok reci Jordan, njegovom glavnom izvoru. Od tada je nivo vode u Mrtvom moru pao za 40 metara, rekao je hidrolog Ječieli Jozef.

Razne kompanije su takođe crpile vodu iz Mrtvog mora kako bi iskorišćavale njegove minerale, posebno u medicinske svrhe.

"Na žalost Mrtvo more nestaje jer smo poremetili ravnotežu vode, a kad kažem mi, mislim na Izrael, Jordan i Siriju" rekao je Jozef.

Dodao je da je neka dugoročna rešenja teško postići zbog loše političke klime između tih zemalja. Izrael i Jordan potpisali su mirovni sporazum 1994., ali su odnosi dve države ostali zamrznuti, dok je Sirija upala u građanski rat.

Jozef kaže da Izrael može priuštiti da ne uzima vodu jer je unapredio postupke desalinizacije, dok u Jordanu to nije moguće.

Na kraju pogledajte video kako  je grupa od 26 plivača preplivala  Mrtvo more:

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala