Najzanimljiviji sajt Balkana
Ilustracija:veštica na lomači

U poljskom gradu Poznanju su u toku pripreme za podizanje spomenika prvoj spaljenoj veštici u Poljskoj.Veštici koja je u Poljskoj, davne 1511. godine, bila osuđena za vračanje i da je urekla pivo iz lokalne pivare i tako otrovala veći broj žitelja grada, a koja je živa spaljena na lomači....

Inicijativa lokalne odbornice i umetnice Eve Lovžil da se "starici iz Hvališeva", kako su nazivali travarku i isceliteljku, prvoj veštici u Poljskoj odnosno bolje rečeno žrtvi lova na veštice , podigne spomenik naišla je na široko odobravanje, a žitelji Poznanja masovno potpisuju peticiju za spomenik na internetu

"U istoriji Poznanja bili su i slavni i neslavni momenti. Moramo da pamtimo i ove i one. Čini mi se da čak i danas izrazite ličnosti među ženama nailaze na podozrenje, a i danas su lažne optužbe veoma ubojito oružje", izjavila je poljskim medijima Lovžilova.

Četvrt Hvališevo u Poznanju pre pet vekova bilo je selo u kojem se pravilo pivo za grad, a oko Uskrsa 1511. godine od tog piva otrovalo se više žitelja Poznanja i okolnih mesta.

"Pivo je svojevremeno bilo veoma važno piće, pili su i po tri litra dnevno i zločin je za njih bio ogroman. Odmah je pala sumnja na staru vračaru, isceliteljku koja je bila na glasu da leči biljem.Iako o njoj govore kao o starici iz Hvališeva, bila je to žena stara svega 3-ak godina, jer u to doba se živelo kraće", podsetio je za portal Onet.pl Aleksej Artišuk sa Univerziteta "Adam Mickijevič“ u Poznanju.

Prva veštica je tako spaljena na lomači 1511. godine, a lov na veštice, suđenja i lomače trajel su sve do 1776. godine, kada je parlamentu Varšavi definitivno zabranio mučenja, smrtne kazne i spaljivanja zbog navodnih vradžbina.

Po procenama poljskih istoričara, od 16. do kraja 18. veka zbog navodnih vradžbina kao veštice stradalo je na lomačama ili kažnjeno na neki drugi način možda i 20.000 žena u Poljskoj.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala