Najzanimljiviji sajt Balkana

Stiven Hoking zajedno sa Zakerbergom traženje života u svemiru

Jedan internet-investitor dobio je podršku čuvenog fizičara Stivena Hokinga i osnivača Fejsbuka Marka Zakerberga za razvijanje futurističkog plana traganja za životom u svemiru...Juri Milner najavio je danas projekat vredan 100 miliona dolara. Cilj projekta je da se ispita mogućnost slanja velikog broja minijaturnih svemirskih letelica, veličine mikročipa za kompjuter, do zvezdanog sistema Alfa Kentauri, zvezdanog sistema najbližeg Sunčevom sistemu.

Milneru u ovom pionirskom planu osvajanja svemira finansijski pomažu naučnik Stiven Hoking, kao i osnivač Fejsbuka Mark Zakerberg. Imajući u vidu Hokingovu inteligenciju i polja interesovanja, jasno je da će njegova pomoć prevazilaziti finansijsku.

Cilj letelica bio bi da nađu planetu koja ima potencijal za održavanje života. Još nije otkrivena takva planeta u sazvežđu Alfa Kentauri, ali stručnjaci kažu da se neka možda tamo krije. Letelice bi putovale do tog sazvežđa 20 godina i tamo bi vršile ispitivanja, a podatke bi slale nazad, na Zemlju.

Alfa Kentauri sistem

Profesor Hoking je rekao za BBC da bi ta fantazija mogla da bude ostvarena ranije nego što se misli.


"Ako hoćemo da preživimo kao vrsta, moramo na kraju da se proširimo ka drugim zvezdama", rekao je Hoking.

"Astronomi veruju da postoji razumna šansa da postoji planeta slična Zemlji koja kruži oko jedne od zvezda u sistemu Alfa Kentauri. Ali znaćemo više u naredne dve decenije, od teleskopa baziranih na Zemlji ili u svemiru", rekao je on.

Rekao je da bi, s obzirom na tehnološka dostignuća u poslednje dve decenije, to moglo biti moguće ostvariti tokom samo jedne generacije.

Hoking i Zakerberg podržavaju projekat Milnerove fondacije Breaktrhough, privatne organizacije koja finansira naučna istraživanja koja države smatraju preambicioznim.
izvor:beta

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Mobi aplikacija Zanimljivosti Dana

Preuzmite našu mobilnu
android aplikaciju 
DOWN

Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2018 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala