Najzanimljiviji sajt Balkana
Kroz današnji zaleđeni Antarktik,pre 34 miliona godiana tekla je mirna i duga reka to su nedavno otkrili su naučnici i antartik je bio relativno ravan,kako naučnici tvrde. 3D mapa Antarktika koja je napravljena ....

pokazuje ledeni kontinent  kakav je nekada bio kda je bio topliji na njemu su se nalazile duboke doline i planine prekrivene glečerima.

 Greben Labert na Istočnom Arktiku,je dom najvećeg glečera na svetu,bio je duboki tesnac.Naučnici već godinama proučavaju kako je Antarktik tako urezan i odakle mu strmine.Misteriju ovoga je rešio Stuart Thomson,geolog sa Univerziteta Arizona u Tucsonu sa svojim timom, a njihova otkrića objavljena su u martovskom izdanju "Nature Geoscience".

 Testirali su uzorke peska sa područja zaliva Prydz uz reku i sa ledenjaka, i tako su otkrili kako je nivo erozije bio dva puta veći kada se formirao Anatrktik.
 "Ljudi su spekulisali kako su nastali veliki fojrdovi ispod leda,ali niko nije mogao znati dok nismo uzeli uzorke stena i sedimenata",izjavio je Thomson .

"Ovo bi nam i te kako pomoglo u predviđanju budućih klimatskih promena na našoj planeti",kaže, Thomson.
Pre 34 miliona godina,Antarktik kao zemlja se počela hladiti i tada su se pojavili glečeri koji su oblikovali brdo skriveno ispod leda.Stene veličine do 2,5 kilometra su nestale jer su ih sravnili glečeri ili ih led odneo

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentarPratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1

© 2011-2019 Zanimljivosti dana. Sva prava zadržana
Ako kopirate članak s našeg sajta
MOLIMO VAS NAVEDITE IZVOR VESTI. Hvala