Najzanimljiviji sajt Balkana

Ilustracija: Mali čamac
Nemenovani poljski mornar (54) spašen je 25. decembra ove godine u vodama francuskog ostrva Reinion, u Indijskom okeanu, pošto je prethodno (navodno) sedam meseci plutao okeanom ....

saopštili su njegovi spasioci u utorak.

Njegovo "sklepano" plovilo primetila je posada jedne jahte, koja je upozorila spasioce. Žandarmerija je, potom, otvorila istragu o okolnostima avanture koju je ovaj "savremeni Robinzon" proživeo.

Prema navodima Nacionalnog društva za spašavanje na moru, muškarac je rekao da već sedam mjeseci pluta okeanom, nakon što je u maju zaplovio sa Komora, jugoistočno od obale Afrike. Poljski mornar je nameravao da doplovi do Južnoafričke Republike da bi tamo našao posao.

Njegovo plovilo-brodski čamac za spasavanje, ubrzo se pokvario, kako je izjavio. Bez sredstava za komunikaciju i navigacionih instrumenata i sa samo mesečnom zalihom hrane, plutao je između Maldiva, Indonezije i Mauricijusa pre nego što je spašen u vodama nedaleko od Reiniona.


Društvo mu je pravila jedna mačka. "Poljski robinzon" kaže i tvrdi da je preživeo jedući svega pola kesice kineske supe dnevno, a ponekad i nešto što bi upecao u okeanu?!

Mornar kaže da je nakon 10 godina provedenih u SAD, 2014. godine otputovao u Indiju da bi tamo kupio sopstveni brodić.

Nameravao je da doplovi do Poljske, ali je njegov čamac izgubio jarbol pa je doplutao do Komora. Tamo je ostao nekoliko meseci, popravio brod i krenuo dalje na put 1. maja ove godine.

Sada, kako kaže, ne može da se vrati u Ameriku pošto mu je istekla boravišna dozvola, a ne namerava ni da se vrati u Poljsku.

Nada se da će moći da popravi čamac i da neko vreme ostane na Reinionu.

izvor:B92Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1