Najzanimljiviji sajt BalkanaProceedings of the National Academy of Sciences koja je objavila studiju, istraživač sa Kembridža Ullrich Steiner stoji iza svoje tvrdnje da ovo gore što vidite na slici gore (ili dole) je ....


najsjajniji živi organizam na planeti voćka ( biljka) Pollia condensata....


Ova nejestivo voće  je obloženo zaštitnim slojem koji je u sličan  slouj koji možemo vidjeti na sjajnim krilima pojedinih insekata.

Stanice ove biljke sadrže slojeve vlakana koja rastu paralelno sa plodom.Tako da  je svako blago zarotirano u odnosu na predhono formirajući spiralnu strukturu. Upravo zbog toga svako vlakno reflektuje drugu boju.


Talasne dužine svetlosti se razlikuju od stanice do stanice, ali sve i jedna odražava dodatnu pojačanu svetlost,što nam na kraju daje rezultat mešavine spektra svetlih boja.

Ova vrsta prelijevanja boja do sad je bila zabilježena samo na krilima insekata, a Pollia condensata, koja raste u šumskim predelima Afrike, inače da napomenemo da je ovo prva otkrivena biljka sa ovakvim svojstvima, a ujedno je i najsjajniji živi organizam na svetu.

Pročitajte još zanimljivosti...

Dodaj komentar


Pratite nas na....  
Twitter icon1

Pridružite nam se i na Fejsbuku...


Najnoviji naslovi

banner2baner1