Najzanimljiviji sajt Balkana

John Lennon sl

Na tavanu jedne kuće, skrivena u omotu stare ploče, pronađena je prva verzija pisma Džona Lenona koje je uputio britanskoj kraljici Elizabeti Drugoj 1969. godine, i u kojem objašnjava razlog vraćanja titule "ser"kojeg mu je kraljica dala...

Stručnjaci su vrednost pisma procenili na 60.000 funti ili oko 72.000 američkih dolara

Anonimni vlasnik pisma ga je u sredu odneo na procenu u izložbenu galeriju "Priča o 'Bitlsima" (The Beatles Story) u Liverpulu gde su mu stručnjaci saopštili aktuelnu vrednost pisma.Jedan od stručnjaka veruje da je reč o prvoj verziji originalnog pisma koje je Lenon poslao kraljici 1969, a koje se čuva u britanskom Kraljevskom arhivu.

john lennon pismo kraljici

                                                         (kliknite za uvećanje)

"Jasno se vidi da je potpis razmrljan. Mislim da je Džon Lenon odustao od slanja (ovog primerka) upravo zbog te fleke od mastila", objašnjava svoju teoriju Daren Džulijen.


"Kada pišete kraljici, želite da pismo izgleda savršeno, a ne da mastilo bude razmazano. Ovo ukazuje da je napisao drugu verziju i poslao je Elizabeti Drugoj."

Inače, tekst u obe verzije glasi: "Vaše veličanstvo, vraćam titulu u znak protesta zbog umešanosti Britanije u rat između Nigerije i Bijafre, zbog naše podrške Americi u Vijetnamu i što je pesma Cold Turkey pala na listama. S ljubavlju, Džon Lenon 'of Bag' ", napisao je kraljici, misleći pritom na njegov pokret "bagizam" koji je stvorio sa Joko Ono, kao deo mirovne kampanje u kasnim šezdesetim.
Dodaj komentar
Pročitajte još zanimljivosti...

3 najnovija naslova


Pratite nas na....
Twitter icon1
Pridružite nam se i na Fejsbuku...

GM IZRADA SAJTA BANERbaner1